Imam vecht Haags gebiedsverbod aan

Imam vecht Haags gebiedsverbod aan

Het gebiedsverbod van zes maanden dat de omstreden imam Fawaz Jneid deze zomer kreeg opgelegd voor de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag, is onterecht en moet direct worden opgeheven. Dat betoogde de Syrisch-Libanese imam vandaag in de rechtbank in Den Haag.

Volgens Jneid belemmert het gebiedsverbod hem in zijn vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Burgemeester Pauline Krikke, die het verbod oplegde in samenspraak met toenmalig minister Stef Blok van Justitie, vindt echter dat Jneid een extremistische, jihadistische boodschap predikt, oproept tot geweld en daarom – zeker in de wijken waar radicalisering op de loer ligt zoals de Schilderswijk en Transvaal – daar niet mag komen.

Het gebiedsverbod is half augustus opgelegd. Jneid: “De burgemeester zegt dat ik een radicale moslim ben omdat ik anti-homo’s ben. Wat heeft dat met terrorisme te maken?”, vroeg de imam de rechter.

De preken zou Jneid in een illegaal gebedshuis in Den Haag houden. Het bedrijfspand staat geregistreerd als boekwinkel van de stichting Qanitoen, maar zou als moskee worden gebruikt. En juist daarover oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag – na een separate procedure – dat de stichting geen gebedsdiensten meer mag houden in dit pand aan de Cilliersstraat in de wijk Transvaal. De gemeente Den Haag had hierover een kort geding aangespannen, mede na klachten van omwonenden. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat het pand volgens de bepalingen in de erfpachtakte alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. De islamitische stichting heeft overigens voor de kort-gedingrechter vorige maand voor het eerst toegegeven dat er gebedsdiensten plaatsvinden, maar benadrukte dat het geen moskee is.

De Cilliersstraat valt in het gebied waar imam Jneid niet mag komen. In de zaak die hij nu heeft aangespannen, doet de rechter op 23 november uitspraak.

Print Friendly, PDF & Email

Share This