In zijn ‘ eigen’ programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 is vanmiddag presentator Joost Karhof herdacht. De Hagenaar overleed gisteren volkomen onverwacht, nadat hij onwel was geworden. Karhof is slechts 48 jaar geworden.

In het radioprogramma stonden collega-presentatoren Lara Rense en Nadia Moussaid uitgebreid stil bij Karhof, die als een buitengewoon professionele en tegelijk innemende persoonlijkheid bekend stond.

Parlementair verslaggever Pim van Galen vertelde in het programma hoe Karhof bij NOVA/Den Haag terecht kwam; het betekende de ‘landelijke’ doorbraak van de geboren Gouwenaar, die zijn loopbaan begon in het Haagse (Voorburgse Courant, Dagblad Het Binnenhof, RTV West). Kaphof bleek een bandje van een interview met toenmalig gedeputeerde Arie de Jong van Zuid-Holland te hebben ingestuurd.

“Dat interview had De Jong zijn kop gekost,” wist Van Galen te vertellen. Een proefaflevering voor NOVA/Den Haag met Roger van Boxtel (toen D66, nu NS) deed Karhof vervolgens zo vakbekwaam, dat Ferry Mingelen de Hagenaar meteen heeft aangenomen. “Joost interviewde alsof het hem geen enkele moeite kostte,” aldus Van Galen vanmiddag op NPO Radio 1.

Het bewuste interview van Joost Karhof met gedeputeerde Arie de Jong speelde ten tijde van de zogeheten Ceteco-affaire in 1999. Toen kwam aan het licht dat Provincie Zuid-Holland voor bijna twee miljard gulden bankierde, bovendien met winstoogmerk. De affaire leidde tot Kamervragen en het aftreden van Commissaris van de Koningin Leemhuis-Stout en de gedeputeerden Wolf, Heijkoop en De Jong. Toenmalig minister Bram Peper van Binnenlandse Zaken zou daarna het bankieren door overheidsorganen verbieden.

Het radioprogramma Nieuws & Co waarin Joost Karhof door zijn collega’s wordt herdacht, kan via deze link worden teruggeluisterd.

(Joost Karhof op de redactie van Nieuws & Co, de dag voor zijn dood; foto afkomstig van Twitter)

Print Friendly, PDF & Email