De perfecte verhouding van ingrediënten, lekker zoet, de smaak van volle roomboter, goed bros zonder kruimelig te worden, en als rode draad een uitgebalanceerde speculaasmelange. Zie daar het winnende recept van Banketbakkerij Plasman, die zich sinds gisteren de ‘Beste brokkenmaker van 2017’ mag noemen voor zijn overheerlijke speculaasbrokken.

De verkiezing is een initiatief van het banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk en een kleine zestig bij dit gilde aangesloten banketbakkers stuurde zijn brokken vanaf september in voor de keuring.

Winnaar Plasman is sinds 1909 gevestigd aan de Frederik Hendriklaan in een geheel in Jugendstil ingerichte bakkerszaak en lunchroom, en een begrip in Den Haag. De zaak is vermaard om zijn gebak. Ook zijn tompoucen worden gerekend tot de beste van de stad. Ofschoon de banketbakkerij nog steeds de naam draagt van oprichter Plasman, heten de eigenaars nu Armand Vermeulen en Roderick van Batenburg. Zij namen de winkel in 2001 over. Nooit hebben ze concessies aan de kwaliteit gedaan, integendeel. “Al onze producten worden nog steeds ambachtelijk bereid. We hebben nooit bezuinigd op grondstoffen.”

Roderick van Batenburg, een van beide eigenaars van Banketbakkerij Plasman, met de winnende speculaasbrokken.

Print Friendly, PDF & Email