Oude Hoogstraat 22 staat bekend als het smalste huis van Amsterdam, en zelfs van Europa, maar waar staat eigenlijk het smalste huis van Den Haag? Wie Hagenaars die vraag stelt, hoort vaak als antwoord: Lange Voorhout, naast nummer 34. Correct is dat antwoord echter niet.

Lange Voorhout 34 is Huis Huguetan; het stadspaleis waar tot vorig jaar de Hoge Raad was gevestigd en waar vanaf 2020, tijdens de verbouwing van het Binnenhof, het tijdelijke onderkomen van de Eerste Kamer zal zijn. Het werd in 1734 gebouwd voor de rijke bankiersdochter en hugenote Adriana Margaretha Huguetan, naar een ontwerp van Daniël Marot, de architect van de Franse koning Lodewijk XIV.

Toen het pand in 1760 in opdracht van de nieuwe eigenaar aanzienlijk werd verbreed, en zijn huidige vorm kreeg, werden aan de linkerkant de gevel aangevuld en een deur toegevoegd. Daarmee kon links en rechts van de voordeur van nummer 34 symmetrie worden behouden. Het aangebouwde deel links wekt nu de indruk het smalste huis van Den Haag te zijn, maar achter de gevel hoort het gewoon bij Huis Huguetan.

Zou dit huis dan misschien het smalste van Den Haag kunnen zijn? Herkent u de locatie? Het is aan de Van Boetzelaerlaan, hoek Boreelstraat in het Statenkwartier; recht tegenover tramhalte Boreelstraat (lijn 11). Bent u ervan overtuigd, dat er in Den Haag nog smallere woonhuizen zijn te vinden, laat ons dat dan gerust weten via Facebook.

Print Friendly, PDF & Email