Den Haag heeft de inschrijving geopend voor de Kartiniprijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf of organisatie die zich sterk heeft gemaakt voor vrouwen-emancipatie. Iedereen die daaraan bijdraagt, kan voor de prijs in aanmerking komen. De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten is maandag 15 januari 2018.

De prijs is vernoemd naar Raden Ajeng Kartini, die op 21 april 1879 werd geboren in Mayong op Java. Zij was een Javaanse aristocrate, dochter van de regent en diens bijvrouw, en voorvechtster van de rechten van de vrouw. Zij zette zich in voor onderwijs voor iedereen, arm en rijk.

“Iedereen maakt een kans,” aldus de gemeente over de Kartiniprijs. “Zoals een bedrijf dat bewust streeft naar meer vrouwen in de top of een vrouw die ingaat tegen stereotypen en een garage begint. Het kan ook een wijk zijn die een convenant sluit tegen huiselijk geweld. Denk aan een groepje vaders met een migrantenachtergrond dat de strijd aangaat met eerwraak. Of jonge meiden die rolpatronen doorbreken. Het mag gaan om een recente activiteit, of om iets wat al langer loopt. De Kartiniprijs van de stad Den Haag wil álle Haagse burgers – man, vrouw, oud, jong en met alle mogelijke achtergronden – inspireren en stimuleren.”

Het project of initiatief dient wel een relatie met Den Haag te hebben. Organisaties die jaarlijks meer dan 10.000 euro structurele subsidie van de gemeente ontvangen, zijn uitgesloten van deelname.

De jury selecteert uit alle inzendingen de beste drie voordrachten. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag op zondag 11 maart 2018 komen deze drie in de schijnwerpers te staan en wordt de winnaar bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van 2500 euro.

Momentopname van Internationale Vrouwendag in Den Haag (2016), wanneer de jaarlijkse Kartiniprijs wordt uitgereikt voor vrouwen-emancipatie. (foto: Ruud Slagmolen)

 

 

Print Friendly, PDF & Email