De met vier-en vijf sterren bekroonde marathonvoorstelling The Nation van Het Nationale Theater keert van 15 tot 17 december terug naar de Koninklijke Schouwburg. Voorafgaand aan de voorstelling op vrijdag 15 december brengen tientallen jongeren om 17.00 uur onder de noemer ‘The Real Nation’ een ode aan Den Haag in de foyer. Daarnaast wordt een tentoonstelling met beelden en brieven van de jongeren feestelijk geopend.

The Real Nation is een jongerenproject van Het Nationale Theater. Elf leerlingen van het Haags Montessori Lyceum, Haganum, Maerlant Lyceum en het Johan de Witte College zijn bijna een jaar betrokken geweest bij het maakproces van The Nation. Ter afsluiting van dit project beschrijven zij ‘hun’ stad, omringd door tientallen vrienden, aan de hand van tien kenmerken. De ode duurt twintig minuten.

Opening tentoonstelling
Op dezelfde avond wordt ook de bijbehorende The Real Nation tentoonstelling geopend, die is ontwikkeld door de jongeren. In deze expositie zijn brieven te lezen en te horen die zij aan de personages van The Nation hebben geschreven. De jongeren verhouden zich direct tot de personages en de stad waarin zij wonen. Hun kijk, gedachten en vragen hebben zij op papier gezet. Waarin verschillen ze van elkaar? Wat begrijpen ze van dit personage? En als ze advies mogen geven, wat zou dat dan zijn? De ode en de opening van de tentoonstelling zijn gratis te bezoeken. Om 18.00 uur barst de vijf uur durende voorstelling The Nation los in de grote zaal. Hiervoor is wel een ticket vereist.

The Nation is een snelle theaterthriller van regisseur Eric de Vroedt, die bestaat uit zes afleveringen waarin de zoektocht naar het vermiste jongetje Ismael centraal staat. Daarna volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen.

Print Friendly, PDF & Email