Kabinet schuift Onderwijs en Justitie extraatje toe

Kabinet schuift Onderwijs en Justitie extraatje toe

Het kabinet heeft ondanks de lagere inkomsten uit de gaswinning geld over om problemen in de begrotingen van Onderwijs en Justitie op te lossen. Dat is mede te danken aan meevallers op andere departementen, melden ingewijden. Het kabinet heeft besloten dat de lagere gasbaten binnen de begroting moeten worden opgevangen. De kosten van de herstel- en versterkingsoperatie in Groningen daarentegen worden buiten de begroting gehouden, zodat daarvoor niet hoeft te worden bezuinigd.

Het ministerie van Onderwijs krijgt ongeveer 60 miljoen euro extra uit de schatkist om een gat in de begroting te stoppen. De rest van het tekort van in totaal 200 miljoen moet het departement zelf ophoesten. Het gat was ontstaan omdat scholen en universiteiten meer leerlingen en studenten trekken dan verwacht. Voor Justitie en Veiligheid komt een vergelijkbaar bedrag beschikbaar. Waar dat aan besteed wordt is nog niet duidelijk. De genoemde meevallers doen zich volgens bronnen in Den Haag voor bij de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Alle mee- en tegenvallers komen aan bod in de zogeheten voorjaarsnota, waarover het kabinet het onlangs eens is geworden, bevestigen betrouwbare bronnen. Die tussenbegroting, waarin minister van Financiën Wopke Hoekstra de begroting van Prinsjesdag weer bij de tijd brengt, moet vóór 1 juni bij de Tweede Kamer liggen. Hoekstra zelf wilde na afloop van de ministerraad nog weinig kwijt over de voorjaarsnota. Hij zei daar eerst de Kamer over te willen inlichten.

(foto en bron: ANP)

Print Friendly, PDF & Email

Share This