De provincie mag dan aantrekkelijker worden als vestigingsplek, zoals wij eerder vandaag berichtten, toch bezetten Amsterdam, Utrecht en Den Haag niet voor niets de top-3 van populairste woonsteden. Want van de mensen die gaan verhuizen, wil bijna driekwart naar verstedelijkt gebied, zo blijkt uit onderzoek door gebiedsontwikkelaar BPD uit Hoevelaken naar de woningmarkt in Duitsland, Frankrijk en Nederland; en bijna 20% wil naar de grote stad.

Volgens Cárin Alves, research-analist bij BPD, is dat een begrijpelijke keuze voor hoogopgeleide jongeren. Dáár zijn de opleidingen, dáár zijn hun banen. De vier grote steden van Nederland hebben samen een relatief groot aandeel in onze economie: 33%. En dat terwijl het gezamenlijke inwonertal niet meer dan 14% van de bevolking vormt.

“Daarnaast zien we ook welgestelde 55-plussers die (terug) naar de stad willen. Voor de mix van een intens sociaal leven en culturele voorzieningen, die typisch grootstedelijke grandeur. De stad is hot. Als je het dominante beeld in de media mag geloven, appt de hippe stedeling zich door de drukke dag vanuit een compacte studio in een postindustrieel gebouw. Klein wonen lijkt de norm te zijn. Aangezien dat intens sociale leven zich vooral afspeelt in cafés en openbare ruimten, heb je ook niet meer nodig, zou je kunnen denken. De werkelijkheid is anders,” aldus Alves.

De Nederlandse woonconsument blijkt niet warm te worden van mini-appartementen. En wie denkt dat klein wonen hét antwoord is op het groeiend aantal alleenstaanden, komt bedrogen uit. Alves: “Net als anderen zijn ook alleenstaanden vaak thuis en stellen ze praktische eisen aan hun woning. De ondergrens van het woonoppervlak ligt voor hen rond de 60 m2. Veelzeggend detail: de meerderheid van de alleenstaanden slaapt in een 2-persoonsbed… En is dolblij met een extra slaapkamer.”

Slechts een miniem deel van de Nederlandse woonconsumenten accepteert volgens de BPD een kleiner woonoppervlak in ruil voor een binnenstedelijke toplocatie. “En dan kun je inderdaad denken aan de mini-appartementen die zo populair zijn in steden als Parijs en New York, waar nog meer inwoners per vierkante kilometer wonen dan in Amsterdam. Deze specifieke groep van hippe stedelingen vormt niet meer dan 0,5% van de Nederlandse huishoudens. En wat blijkt? Als ze ouder worden, willen de meesten alsnog een rijtjeshuis.”

(foto: The Waldo, Waldorpstraat, Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email