Klimaatakkoord (7): 'Trek cv-ketel nog niet van de muur!'

10 July 2018, 19:30 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De overgang naar een CO2-neutrale samenleving mag de burger niet met hoge kosten opzadelen. Dat benadrukte minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bij de presentatie van de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. "Als wij gezinnen met hoge rekeningen gaan verrassen, dan gaat het niet lukken," voorspelt de bewindsman. "Betaalbaarheid en haalbaarheid voor huishoudens'' zijn volgens hem van meet af aan speerpunten geweest voor het kabinet. Wiebes voegde eraan toe dat de rekening per jaar neerkomt op slechts een half procent van de totale omvang van de Nederlandse economie. Aan de zorg bijvoorbeeld wordt 14 procent uitgegeven. "Op consumentenniveau besteden we meer aan rookwaren." Nederland is niet ambitieuzer dan andere landen, maar begint wel eerder, zei Wiebes verder. Betrokken partijen krijgen daardoor meer tijd om zich voor te bereiden en kunnen zo een voorsprong nemen. "Wie eerder aan de wedstrijd begint heeft een grotere kans om te winnen," aldus de minister.

Ook Diederik Samsom, die de gesprekken leidde over de gebouwde omgeving, weersprak verhalen over enorm stijgende energierekeningen. De voorstellen die er nu liggen zijn juist bedoeld om dat te voorkomen. Samsom zei ook dat niet iedereen morgen een dure warmtepomp hoeft aan te schaffen. Per wijk wordt een plan gemaakt en mensen doen er goed aan dat af te wachten. "Dus trek nog niet met een koevoet uw cv-ketel van de muur en ren nog niet naar de Gamma om die laatste rollen glaswol te hamsteren."

Wiebes (foto) prees de inspanningen van de partijen achter het klimaatakkoord. Het kabinet heeft zelf niet actief meegepraat, benadrukte hij. "Wij hebben hier ook geen verstand van." Hij zei wel al "ordners vol concrete voorstellen'' te hebben gezien. Een inhoudelijke reactie geeft het kabinet pas in september.

In de Tweede Kamer vinden de linkse oppositiepartijen dat de industrie te veel wordt ontzien in de huidige plannen. "Dit is geen klimaatrechtvaardigheid. Opnieuw blijven de grootste vervuilers buiten schot," aldus Sandra Beckerman (SP). Volgens Tom van der Lee (GroenLinks) staan er "veel mooie ambities" in de plannen, maar ook hij vindt dat de industrie haar verantwoordelijkheid ontduikt en de burger voor de kosten opdraait. "Ook blijven door een aantal politieke taboes zoals kilometerheffing of het inkrimpen van de veestapel cruciale stappen uit."

(foto en bron: ANP)