De Koekamp-kastanje gaat Den Haag vertegenwoordigen bij de verkiezing Nederlandse Boom van het Jaar 2018; het is een opvallende, 140 jaar oude en krachtige paardenkastanje met een bijzonder verhaal. De Koekamp-kastanje stond ruim 100 jaar in het Hertenkamp van Staatsbosbeheer. Toen de gemeente ruim 20 jaar geleden de ontsluiting van het Haagse centrum beter en veiliger wilde maken, stond deze boom in de weg. Op zijn plek moest een tunnel komen. Zo’n mooie, grote, oude en gezonde boom kappen was geen optie. Uiteindelijk is hij ruim 60 meter naar rechts verplaatst.

In 24 uur tijd werd de boom met wortel en al op een stalen plaat van 100 vierkante meter verschoven naar zijn nieuwe plekje. Een reus van 22 meter hoog en 40 meter breed met een wortelkluit van 10 bij 10 meter. De boom met kluit was zo zwaar (180.000 kilo) dat hij het Guiness Book of Records heeft gehaald: de zwaarste boom die ooit is verplant.

De kastanje heeft het prima naar zijn zin op zijn nieuwe plekje. Hij staat iets hoger dan eerst waardoor hij nog beter toezicht kan houden op de ontwikkelingen van de stad. Het is een opvallende verschijning met al zijn lage vertakkingen; de littekens uit de Tweede Wereldoorlog. Toen zijn er veel takken afgezaagd voor haardvuur. Maar hij heeft in al die jaren ook veel mooie dingen meegemaakt, zoals een live concert van de Rolling Stones; en vele evenementen en demonstraties op het Malieveld zijn en worden onder zijn toeziend oog gehouden.

De Koekamp-kastanje is nu namens de gemeente Den Haag ingediend bij de jury. Zij kiezen uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze twaalf genomineerden worden 31 augustus bekendgemaakt. Op 15 oktober wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt. Deze boom doet volgend jaar mee aan de Europese Verkiezing Tree of the Year 2019. Meer Informatie: www.deboomvanhetjaar.nl

(bron en foto: gemeente Den Haag/Haags Groen)

Print Friendly, PDF & Email