Koning Willem-Alexander woont donderdagmiddag 21 december in de Ridderzaal in Den Haag de sluitingsceremonie bij van het Joegoslaviëtribunaal (The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY). Tijdens de ceremonie houden onder anderen secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties en minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken toespraken.

Het tribunaal is ten tijde van het Balkanconflict (jaren negentig) opgericht door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het mandaat van ICTY omvat het vervolgen en berechten van personen die verdacht worden van het begaan van internationale misdrijven na 1991 in het voormalige Joegoslavië. Het gerechtshof heeft jurisdictie over vier soorten misdrijven: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, schendingen van oorlogsrecht en ernstige overtredingen van de Geneve Conventies uit 1949.

ICTY heeft inmiddels 161 personen aangeklaagd, van wie er 90 zijn veroordeeld. ICTY laat weten dat er geen voortvluchtige individuen meer zijn. De nog lopende (beroeps-)zaken zullen worden afgehandeld door het VN Restmechanisme voor Internationale Hoven (Mechanism for International Criminal Tribunals).

Koning Willem-Alexander. (foto: RVD/Jeroen van der Meyde)

Print Friendly, PDF & Email