Kranten gaan waarschijnlijk opnieuw duurder worden. Dat is een gevolg van de verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent, zoals in het nieuwe regeerakkoord is afgesproken. Dat betekent ook een verhoging van de btw op dagbladen en tijdschriften.

“Voor gedrukte nieuwsmedia moet straks per jaar circa 30 miljoen euro extra worden afgedragen aan de schatkist,” zo heeft NDP Nieuwsmedia becijferd, brancheorganisatie en belangenbehartiger van onder meer de Nederlandse krantenbedrijven. Het ligt in de lijn der verwachting dat kranten – die toch al worden geconfronteerd met dalende omzetten als gevolg van teruglopende abonnee-aantallen en advertentie-inkomsten – die 30 miljoen euro extra aan btw-afdracht zullen doorbelasten aan de klant/abonnee; ook al omdat traditionele krantenuitgevers de afgelopen jaren inmiddels zóveel op hun operationele kosten hebben bezuinigd, dat omzetverhoging (bijvoorbeeld door prijsstijgingen) steeds noodzakelijker wordt om de winstmarges nog enigszins op peil te houden.

Daarnaast verwacht de sector dat het regeerakkoord nog op een andere manier negatieve impact gaat krijgen op het krantenbedrijf. En dat is door de voorgestelde maatregel om alle niet-werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die geen minimum uurtarief van 15 tot 18 euro verdienen, te beschouwen als werknemers met een arbeidsovereenkomst. Dat dreigt gevolgen te hebben voor de 20.000 dagbladbezorgers die Nederland rijk is. De aangekondigde maatregel zou volgens NDP Nieuwsmedia kunnen betekenen, dat de kranten die 20.000 bezorgers dan in loondienst moeten nemen. “De consequenties van deze maatregel – zowel in financieel als organisatorisch opzicht – zijn onvoorstelbaar en brengen de dagbladbezorging in acuut gevaar,” stelt NDP Nieuwsmedia, dat hierover in gesprek is met politiek Den Haag.

Deze maatregelen hebben geen gevolgen voor Dagblad070. Dat is 100% digitaal en gratis. Onze dagelijkse e-paper ontvangt u eveneens gratis.

Print Friendly, PDF & Email