Burgemeester Pauline Krikke kreeg onverwacht een leuk cadeau: het Haagse gemeentewapen gesneden in hout. Zij kreeg het van de in New York wonende Henk Guitjens namens de Netherland America Foundation (NAF), die onder meer de uitwisseling tussen Amerikaanse en Nederlandse studenten verzorgt. Guitjens was even in ons land en bezocht samen met stichtingsambassadeur Toon Woltman de burgemeester om het wapen van ’s-Gravenhage te overhandigen.

Het presentje is afkomstig uit familiebezit en blijkt meer dan 100 jaar geleden te zijn gemaakt in Indonesië uit Djati-hout. Het houtsnijwerk krijgt een toepasselijke bestemming: het nieuwe Indisch Herinneringscentrum aan de Sophialaan 10, vlak bij Plein 1813.

Ter gelegenheid van de opening van dit Indisch Huis begint hier op 4 februari 2018 overigens een nieuwe programmareeks onder de titel ‘Gepeperd Verleden’ rondom vijf thema’s: dekolonisatie, verzet, migratie, racisme en slavernij. Meer informatie kunt u vinden op deze websiteDe titel van de reeks is geïnspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600.

(foto afkomstig van het Indisch Herinneringscentrum; links: twee vrouwen aan tafel met baby Anne; fotograaf: Deschaux, Eugene, Collectie Tropenmuseum; rechts: Johan Coenraad Leich 1823–1890, Portret van Jan Kooij 1882, olieverf op doek, Collectie Museum Bronbeek, Arnhem)

Print Friendly, PDF & Email