In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag wordt aanstaande maandag (6 november) het voor zover bekend duurste boek van Nederland onthuld.

The Gold Edition van Het Geheim van de Meester, naar het gelijknamige televisieprogramma van AVROTROS, is bekleed met 23 karaat bladgoud en afgewerkt met een patroon van 18 karaat goud in de vorm van de Fibonacci-krul, afgezet met peervormige parels en bouton-parels.

Het ontwerp is een artistieke verbeelding van het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer, het befaamde schilderij in Het Mauritshuis. Jaarlijks worden in Nederland gemiddeld zo’n 6000 boeken uitgegeven. Met een prijs van welgeteld 49.034,95 euro is deze uitgave, in een oplage van slechts één exemplaar, het meest exclusieve boek dat in 2017 verschijnt. Alleen al voor het maken van de cover is bijna een kilo goud verwerkt. Er is ook een ‘gewone’ luxe editie beschikbaar van 34,95 euro.

In Het Geheim van de Meester zijn aan de hand van röntgen- en infraroodfoto’s, XRF-scans en verfmonsters schilderijen van beroemde Hollandse Meesters onderzocht waarna een historische reconstructie is gemaakt. Het vakmanschap en het eeuwenoude ambacht van de meesters, gecombineerd met moderne technieken, heeft auteurs Mark Zegeling en Marc Pos geïnspireerd om voor de Limited Edition een samenwerking aan te gaan met Steltman Juwelier in Den Haag, die in november 2017 haar 100-jarig bestaan viert, goudleverancier Schöne Edelmetaal, die in 1739 door Gerrit Schöne is opgericht, en lijstenmakerij Gehring/Heijdenrijk (opgericht in 1845). Achterop het boek is een 18 karaat gouden plaatje aangebracht met isbn 9789081905695 om het scannen bij de kassa te vergemakkelijken – bij wijze van practical joke.

De koper van The Gold Edition is nog niet bekendgemaakt.

Print Friendly, PDF & Email