Daar sta je dan plotseling afgebeeld op internet, op de pagina ‘Gezochte personen’ van de politie; als een laffe sukkel die wordt gezocht, omdat je niet met je poten van andermans spullen af kon blijven. Als ordinaire dief genadeloos tentoongesteld voor het oog van de wereld: de bewakingscamera als moderne stadsgalg.

Eerste reactie van de redactie van Dagblad070 na het zien van deze foto’s: “Die zijn scherper dan onze vakantiefoto’s.” Het Ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout in Den Haag – want daar zijn deze beelden gemaakt – beschikt blijkbaar over de modernste bewakingscamera’s. En op zich is dat eigenlijk wel een geruststellende gedachte, want daar beheren ze per slot van rekening onze schatkist.

Alleen in dit geval gaat het om iets anders. Om zaaknummer 2017218026 van de politie-eenheid Den Haag om precies te zijn. In dit dossier wordt de diefstal van een iPad behandeld. Een iPad? Ja, een iPad.

“De een koopt misschien meteen morgen alweer een nieuwe iPad. Maar de ander heeft er wellicht zijn leven lang voor gespaard; of heeft er bijzondere herinneringen op staan. Waarde is nu eenmaal een individueel begrip,” zegt politiewoordvoerder Esther Coster desgevraagd. “Daarom nemen wij elke aangifte van diefstal serieus en doen wij er alles aan wat in ons vermogen ligt om verdachten op te sporen. Dus ook deze.”

Op 26 juli van dit jaar werd aan het eind van de middag uit een fietstas een iPad gestolen uit de fietsenstalling van het Ministerie van Financiën. De verdachte is duidelijk herkenbaar gefilmd. Op de camerabeelden is te zien dat de verdachte binnenkomt door mee te lopen met het personeel, waarna hij naar de fietsenstalling gaat. In de stalling valt zijn oog op een fietstas, waar de eigenaar net even zijn iPad in had gestopt, voordat deze naar een andere ruimte was gelopen. De verdachte grist de computer-tablet vervolgens uit de fietstas en loopt ermee naar buiten.

Onvermoede kortsluiting in de hersenen, simpele vlaag van verstandsverbijstering, of ‘eens een dief, altijd een dief’? Esther Coster begrijpt de achtergrond van de vraag: om zo te kijk te worden gezet, is dat geen paardenmiddel in dit geval? “De politie gaat hierbij echt niet over één nacht ijs. Integendeel, voordat de beslissing wordt genomen om dergelijke beelden van verdachten te publiceren, wordt eerst een hele procedure doorlopen. En aan het eind van dit uitvoerige traject is het aan de officier van justitie, en niet aan de politie, om een besluit te nemen.”

En dat besluit is in deze zaak dus glashelder. En de vraag van de politie vervolgens ook: herkent u deze verdachte? De recherche komt in dat geval graag met u in contact via 0900-8844 of via 0800-7000 (anoniem).

Print Friendly, PDF & Email