Leerlingen van de derde klas van het Technasium Maris College in Den Haag zijn afgelopen week op expeditie geweest in Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). Twee dagen langs moest de klas zich op primitieve wijze zien te redden in het natuurgebied. De expeditie is één van de zogeheten ‘beleefconcepten’ die de jongeren zelf bedachten om een bezoek aan het Nationaal Park aantrekkelijker te maken.

De expeditie is een initiatief van NPHD en partnerorganisatie IVN Natuureducatie, en het idee was afgeleid van Expeditie Robinson; een tv-programma waarbij veelal onbekende Nederlanders op survival gaan.

In de duinen voerden de leerlingen verschillende opdrachten uit, waarmee ze hulpmiddelen konden verdienen die hun verblijf aantrekkelijker zouden maken. Om de nacht goed door te komen, moesten ze gezamenlijk tenten maken van zeil en touw en maaltijden koken op een kampvuur. Zo beleefden zij het natuurgebied op een unieke wijze. Jesse: “De expeditie is echt een trektocht door de duinen waarbij je ook in een gebied mag komen waar je normaal niet zo snel kan of mag komen. Je vergeet de stad echt helemaal. Een telefoon mis je dan ook even niet meer.”

Jongeren zijn de beslissers van de toekomst. IVN Natuureducatie vindt het daarom belangrijk om jongeren te betrekken bij hun directe leefomgeving. Zo ontdekken zij al vroeg de waarde van de natuur.

Georgette Leltz, kwartiermaker NPHD namens Dunea: “Met het Nationaal Park Hollandse Duinen pakken wij de kans om het meest Hollandse natuurgebied van Nederland nog beter op te kaart te zetten. Wij willen zeldzame natuur nog beter beschermen en de recreatieve beleving voor inwoners en toeristen nog aantrekkelijker maken. Deze expeditie laat jongeren de mooie natuur van het gebied Hollandse Duinen zien en op een uitdagende en actieve manier ervaren.”

Hollandse Duinen is een Nationaal Park in oprichting. Het gebied beslaat een prachtig kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. Eeuwenlang door Hollandse meesters vastgelegd; geliefd om water, ruimte en licht. Het Nationaal Park is grofweg 200 vierkante kilometer groot en omvat een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag bij Noordwijk.

Print Friendly, PDF & Email