Zoals aangekondigd in ons eerdere bericht over de expositie van de Haagse schildersfamilie Goeting (9 december tot en met 21 januari 2018 in Raadhuis de Paauw in Wassenaar) publiceren wij hier de korte biografieën van de drie kunstenaars die kort na elkaar overleden en nu dankzij een speciale tentoonstelling weer tot leven worden gewekt.

Jan Goeting (1918-1984), die gerekend wordt tot de Nieuwe Haagse School, was docent aan de Vrije Academie en De Koninklijke Academie. Hij exposeerde in de bloeitijd van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Als kunstenaar maakte hij talloze gevelstenen, monumentale keramische objecten en mozaïeken, zowel in Den Haag (huidige ANWB gebouw) en Wassenaar als daarbuiten. Hij stond ook bekend als portretschilder en portretteerde veel vooraanstaande personen en kunstenaars, zoals Prinses Beatrix en Prinses Christina (voor het nationaal geschenk aan Koningin Juliana in 1976), Victorine Hefting en Annet Nieuwenhuizen. Exposities van zijn werk vonden plaats in vele Europese landen, het Midden-Oosten en in de Verenigde Staten. In 2015 werd een kunstwerk herplaatst op het Elandplein in Den Haag.

Catharina Goeting-Stultiëns (1912-1987), volgde de Koninklijke Academie in Den Haag en was lid van de Haagse kunstkring en Pulchri Studio. Haar technieken bestonden uit het gebruik van olieverf, grafiek, aquarel, gemengde techniek, pastel en wandkleden. Zij kreeg veel monumentale opdrachten, zoals wandkleden in het Provinciehuis te Middelburg (1960), in de trouwzaal van het Stadhuis Vlissingen en in het Lyceum te Zeist.

Joep Goeting (1946-1986) studeerde aan de Academie voor Beeldende kunst in Arnhem en Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Zijn technieken omvatten schilderen, aquarelleren, gouaches, gemengde techniek en keramiek. Zijn eerste tentoonstelling vond in 1972 plaats bij Ina Broerse, Galerie Gamma in Amsterdam. In 1974 ontving hij een Stipendium van het ministerie van CRM. Andere tentoonstellingen vonden plaats in het Institut Neerlandais Parijs 1973 en in Nagoa (Japan), Keulen en New York. Zijn werk bevindt zich onder meer in het Haags Gemeentemuseum en het Museum in Los Angeles.

Catharina Goeting-Stultiëns (1912-1987) en haar man Jan Goeting (1918-1984). Op de foto hieronder hun zoon Joep Goeting (1946-1986) (foto’s: Goeting Art)

 

 

Print Friendly, PDF & Email