Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft Ratko Mladic woensdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. De rechters oordelen dat Mladic zich als generaal van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de burgeroorlog in Bosnië schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord in Srebrenica. Mladic gaat in hoger beroep.

Ook maakte hij zich schuldig aan andere misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder de bombardementen op Sarajevo, die het Tribunaal beschouwt als terreur tegen de bevolking.

Srebrenica was tijdens de oorlog (1992-1995) uitgeroepen tot veilige zone voor de islamitische bevolking, onder bescherming van Nederlandse vredesmilitairen. Op 11 juli 1995 liepen Mladic’ troepen de stad onder de voet. Kort daarna werden meer dan 7000 moslimmannen en -jongens gedood.

In het hoger beroep dat Ratko Mladic gaat voeren, hoeft geen nieuw feitenonderzoek te worden gedaan en worden ook geen nieuwe getuigen meer gehoord. De hogere rechters kijken puur naar de manier waarop de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hun juridische oordeel hebben gevormd. Het beroep zal dan ook hooguit 2 tot 2,5 jaar duren, zei advocaat Geert-Jan Knoops naar aanleiding van het vonnis over de Bosnisch-Servische generaal.

De levenslange straf voor genocide verrast de strafrechtdeskundige niet, maar hij is benieuwd naar de motivering van het tribunaal. De volledige tekst van de uitspraak is woensdag nog niet beschikbaar. Het gaat Knoops er vooral om welke juridische weging de rechters hebben gemaakt van alle bewijzen en getuigenverklaringen.

Zo hebben de aanklagers 169 getuigen ingebracht en de verdediging 208. Het gaat Knoops niet om de aantallen, want die zeggen niets over de kwaliteit van de getuigenissen. Maar enkele getuigen van de verdediging hebben volgens Knoops ,,plausibele” verklaringen afgelegd. Toch ziet hij vooralsnog in de beschikbare samenvatting van het vonnis niet terug hoe het tribunaal die verweren heeft weerlegd. Ook constateert hij dat de rechters niet op alle punten uniform zijn over de schuldverklaring van Mladic.

Ook is hem niet duidelijk of de rechters rekening hebben gehouden met de medische situatie van Mladic. De advocaat sluit niet uit dat in hoger beroep geen levenslang wordt opgelegd, maar bijvoorbeeld veertig jaar.

Het hoger beroep wordt behandeld door het MICT, een afgeslankt instituut dat het werk van onder meer het Joegoslavië-Tribunaal overneemt. MICT staat voor International Residual Mechanism for Criminal Tribunals. Het tribunaal zelf sluit binnenkort.

Bron: ANP

Print Friendly, PDF & Email