GroenLinks Rotterdam en PvdA Rotterdam zeggen de samenwerking met NIDA, een partij met een islamitische signatuur, op. Onlangs tekenden de linkse partijen in de stad met NIDA een verbond in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Als Links Verbond wilden ze een alternatief bieden voor het rechtse beleid van de afgelopen jaren en werken aan onder meer een sociale en duurzame stad.

Maar zondag werd een tweet van Nida uit 2014 bekend, waarin een vergelijking werd gemaakt tussen Israël en terreurorganisatie Islamitische Staat. Dit schoot bij GroenLinks en PvdA in het verkeerde keelgat en was reden voor crisisoverleg maandagmiddag. “Ik heb geen vertrouwen meer in de opstelling van NIDA. Daarmee is wat mij betreft geen plaats meer voor NIDA in ons verbond,” twitterde de Rotterdamse lijsttrekker Judith Bokhove voor GroenLinks.

Barbara Kathmann van PvdA Rotterdam verklaarde: “Het leek erop dat we op weg waren er samen uit te komen. Maar uiteindelijk heb ik geconstateerd dat de samenwerking er nu niet is.” Een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de PvdA zei dat ook de PvdA de samenwerking met NIDA heeft beëindigd. Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP in Rotterdam, liet in een eerste reactie weten dat zijn partij vasthoudt aan het manifest en de gemaakte afspraken.

Nourdin el Ouali van NIDA zei maandagavond nog steeds achter de gemaakte afspraken te staan. “NIDA acht zich nog steeds gebonden aan de afspraken die zijn gemaakt. We hebben onze handtekening onder het akkoord gezet. Dat staat als een huis. Ik begreep voor de SP en PvdA ook,” aldus El Ouali, die stelt dat GroenLinks niet voor de Rotterdammer heeft gekozen, maar voor de “partijbonzen in Den Haag”. De NOS wist maandagavond te vertellen dat Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) vanuit Den Haag persoonlijk hun raadsfracties in Rotterdam hebben ingefluisterd om het verbond op te blazen.

Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) spreekt van een toneelstukje van GroenLinks, PvdA en SP. “Ze wringen zich, gedirigeerd door landelijke partijbobo’s, in allerlei bochten om de gemoederen tijdelijk weer enigszins tot bedaren te brengen. Hun toneelstukje is onoprecht en puur gericht op het beperken van de schade in de beeldvorming. Na 21 maart kruipen ze zo weer bij NIDA in bed.”

NIDA doet 21 maart voor het eerst mee aan de raadsverkiezingen in Den Haag.

(NIDA-supporters tijdens het Schilderswijk-debat vorige week in Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email