Longarts Henk Berendsen van Haaglanden Medisch Centrum heeft tijdens de receptie ter gelegenheid van zijn pensionering de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen. De burgemeester van Haren, Pieter van Veen, speldde Berendsen de onderscheiding namens de koning op in de Orangerie van HMC Bronovo in Den Haag.

Berendsen ontving het lintje vanwege het maatschappelijke belang van zijn activiteiten voor expats. Voor het opspelden van de onderscheiding lichtte burgemeester Van Veen toe: “De heer Berendsen was initiator en langdurig actief als voorzitter in de expat-commissie van het ziekenhuis. In Den Haag en omgeving wonen veel expats, die in dienst van een internationale instantie of van een internationaal werkend bedrijf voor een paar jaar werkzaam zijn in Nederland. In Nederland is met name de gezondheidszorg heel anders georganiseerd dan in vrijwel alle andere landen ter wereld; Bronovo Ziekenhuis, later HMC, is hét expat-ziekenhuis van Nederland. De heer Berendsen heeft vele bijeenkomsten georganiseerd voor expats om hen voor te lichten en met name gerust te stellen over het Nederlandse gezondheidssysteem. Hiermee heeft hij veel goodwill gekweekt voor Nederland en ertoe bijgedragen dat internationale instanties en bedrijven blijven kiezen voor Nederland als vestigingsplaats. De werkzaamheden werden grotendeels buiten werktijd gedaan. En bovendien met zeer veel enthousiasme. Zo was hij ook te allen tijde bereikbaar voor vragen van expats.”

Ook zijn initiatieven voor Sociëteit De Witte in Den Haag waren redenen voor het lintje. Hier is Berendsen bijvoorbeeld een van de initiatiefnemers van de Internationale Tafel; een ontmoetingsplaats voor expats en Nederlanders.

De burgemeester van Haren, Pieter van Veen, speldt longarts Henk Berendsen de onderscheiding namens de koning op in de Orangerie van HMC Bronovo. (foto: HMC/Piet Jacobson)

Print Friendly, PDF & Email