Het lijkt op het eerste gezicht een buitengewoon gewaagde keuze: de Franse president mee uit eten nemen naar een Frans restaurant buiten Frankrijk. Chauvinisme is niet voor niets een Frans woord. Mark Rutte, de bon-vivant van het kabinet, kent inmiddels echter bijna alle bijzondere plekken van zijn eigen Den Haag. Zo komt de premier ook graag bij het kleine en fijne Le Bistrot deux de la Place aan de Maliestraat 9, in de wetenschap dat dit wel eens het allerbeste Franse restaurant van Nederland zou kunnen zijn; want als er ergens bijzonder Frans wordt gekookt, dan is het wel op dit Haagse adres.

En zo zaten de Franse president Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron en onze Mark deze week te genieten van een exquise maaltijd bij eigenaar Marc Cruellas, die twintig jaar lang op Plaats al de sterren van de hemel kookte in Le Bistrot de la Place en ook daar regelmatig premiers, ministers en ambassadeurs in vervoering bracht met zijn coquilles Saint Jacques met kreeftensaus, gegrilde fazant met zuurkool, Quiche Lorraine, confit de canard, of de klassieke tournedos Rossini met foie gras. Nu doet hij dat in zijn ‘nieuwe’ in oktober vorig jaar geopende zaak aan de Maliestraat; kleiner dan aan Plaats, intiemer vooral. Maar nog altijd likkebaardend-lekker Frans.

Eigenaar Marc Cruellas met Emmanuel Macron, en op de achtergrond – bescheiden – Mark Rutte. Foto hieronder: Mark Rutte en de Franse president bespreken de grote overwinning in Den Haag van Groep de Mos (foto’s met dank aan Mark Rutte)

 

Print Friendly, PDF & Email