Soms gebeurt het nog; dat de volstrekte underdog na een langslepend gevecht inclusief diverse bijna-knock-outs toch nog op punten wint van de zogenaamd almachtige Staat met al zijn bureaucratische middelen.

Master Kash, de 74-jarige Hagenaar van Pakistaanse origine en een bekende koopman op de Haagse Markt, heeft na bijna twee jaar lang procederen tegen het stadsbestuur alsnog zijn gelijk gehaald: zijn vergunning is destijds ten onrechte ingetrokken, hij dient zijn kramen terug te krijgen en mag gewoon weer beginnen als marktkoopman.

Dat is de conclusie van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, die Master Kash in het gelijk heeft gesteld en de uitspraak van zowel het college van burgemeester en wethouders op 4 mei 2016 als die van de rechtbank van Den Haag op 7 oktober 2016 heeft vernietigd.

Het is niet alleen een glorieuze overwinning voor de marktkoopman zelf, maar zeker ook voor Adeel Mahmood, fractievertegenwoordiger van de Islam Democraten in de Haagse gemeenteraad. Mahmood heeft Master Kash al die tijd in zijn strijd bijgestaan, en schreef ook diens verdedigende betoog voor de Raad van State in Den Haag.

“Omdat een advocaat duizenden euro’s kost, zonder garantie op succes, besloot ik om mij op te offeren voor Master Kash. Ik ken hem al sinds mijn kleutertijd, heb nog taallessen Urdu bij hem gevolgd. Dit is dus een geweldig resultaat,” aldus Adeel Mahmood. “Wat mij betreft wordt de heropening van de kramen van Master Kash een feestelijke boel!”

De 74-jarige ondernemer voerde op de Haagse Markt twee kramen: een in parfum, de ander in onder meer shawls en hoofddoeken. Vanwege het overtreden van de Wet Arbeid Vreemdelingen kreeg hij een boete van 6000 euro (die hij heeft betaald zonder daartegen in het geweer te komen). Vervolgens trok de gemeente Den Haag zijn marktvergunning in.

Volgens Kash was de betreffende vreemdeling een bezoeker die regelmatig langskomt voor koffie en een praatje – en dan wel eens op de kramen let als de eigenaar zelf even naar de wc moet. Volgens de Raad van State is dit een aannemelijk verhaal, mede dankzij getuigenissen van collega-ondernemers. Doorslaggevende argument was echter, dat onherroepelijke intrekking van de vergunning een onredelijk paardenmiddel is geweest, mede in het licht van “de goede staat van dienst van de ondernemer die al 25 jaar op de Haagse Markt actief is.”

(foto: Master Kash en fractievertegenwoordiger Adeel Mahmood van de Islam Democraten)

Print Friendly, PDF & Email