Het ziet er altijd even grimmig uit, die combinatie van duisternis, regen, blauwe zwaailichten en een roepende menigte. Toch was de sfeer er gisteravond in de Schilderswijk in Den Haag vooral een van uitgelatenheid – na de overwinning van 2-0 op Ivoorkust, waardoor Marokko zich voor het eerst sinds 1998 plaatste voor de eindronde van het WK voetbal.

Enkele honderden mensen gingen gisteren in Den Haag de straat op om dat te vieren en volgens de politie sloeg de sfeer om, toen een groep van ongeveer honderd feestvierders enkele voertuigen op de Vaillantlaan lieten stoppen en de inzittenden mishandelden. Agenten traden onmiddellijk op en voerden een korte charge uit. Daarbij werd een 16-jarige Hagenaar aangehouden voor betrokkenheid bij de mishandeling. De verdachte werd door een politiehond gebeten. De ‘feestvierders’ reageerden door de agenten te bekogelen en vuurwerk af te steken. In de loop van de avond werd daarvoor een tweede verdachte opgepakt. Deze 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gooide met stenen naar de politie. Door de inzet van de mobiele eenheid keerden de rust, en uiteindelijk ook de feeststemming, later op de avond terug.

In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Ivoorkust speelden aan de kant van Marokko onder anderen Hakim Ziyech (Ajax), Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat (beiden van Feyenoord) mee. De eindronde van het WK voetbal wordt van 14 juni tot en met 15 juli 2018 in Rusland gehouden.

(illustratie: FIFA)

Print Friendly, PDF & Email