Vermeers Meisje met de parel, publiekslieveling uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag, hangt weer in haar vertrouwde omgeving in zaal 15. De afgelopen twee weken was het schilderij onderwerp van een intensief wetenschappelijk onderzoek dat plaatsvond in de Gouden Zaal van het museum.

Onder grote belangstelling van publiek en pers werd door een team van internationale onderzoekers een scala aan onderzoekstechnieken toegepast. Het schilderij behoort nu tot een van de best gedocumenteerde kunstwerken ter wereld. Nu de data met succes zijn verzameld, gaat het project een nieuwe fase in, namelijk de analyse van alle terabytes aan gegevens. Hierdoor hoopt het Mauritshuis meer te weten te komen over de manier waarop Vermeer het Meisje met de parel schilderde en de materialen die hij gebruikte. Definitieve resultaten kunnen pas na grondige analyse en vergelijking van de verzamelde data bekend worden gemaakt.

Het onderzoeksproject Het meisje in de schijnwerper is uitgevoerd op initiatief van het Mauritshuis door een team van internationaal erkende specialisten in het kader van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS). De NICAS-partners zijn Rijksmuseum Amsterdam, TU Delft en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast wordt medewerking verleend door Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), Maastricht University, Universiteit Antwerpen, Universiteit van Amsterdam, National Gallery of Art Washington en Hirox Europe.

(foto: Mauritshuis)

Print Friendly, PDF & Email