Mesdag: Storm in de negentiende eeuwse schilderkunst

16 October 2018, 14:47 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Woeste zeeën, dreigende luchten, ravage en vissersleed: vanaf 18 november staat storm centraal bij Panorama Mesdag, met als eindpunt de storm van 1894. Te zien is een bijzondere selectie schilderijen van onder anderen Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, Louis Meijer, Andreas Schelfhout en Johannes Christiaan Schotel waarin op indrukkende wijze de overweldigende kracht van de natuur wordt verbeeld.

Stormen waren een populair onderwerp voor kunstenaars in de vroege negentiende eeuw. Andreas Schelfhout en Johannes Christiaan Schotel schilderden geromantiseerde voorstellingen waarin zij de nietige mens tegenover het natuurgeweld benadrukten. Rond 1850-1860 kozen de op Scheveningen werkzame kunstenaars Willem Antonie van Deventer, Louis Meijer en Jozef Israëls er juist voor om de leegte na een storm te tonen. Hun poëtische schilderijen ogen bedrieglijk vredig; pas bij nader inzien ontvouwt zich het drama.

Ook Mesdag greep terug op de thematiek van storm. Centraal in deze tentoonstelling is Mesdags weergave van de storm in 1894 in Scheveningen, die hij in 1896 afrondde. Zijn schilderijen van de storm van 1894 zijn echter realistischer, bijna journalistiek. De uitgesproken dramatiek en lelijkheid van de kapotte bomschuiten staan haaks op de vredige Haagse Schoolschilderijen die we allemaal kennen. De verschillende versies, waar Mesdag jarenlang aan werkte, zijn voor het eerst samen te zien in deze tentoonstelling.

Panorama Mesdag is de aangewezen plek om het thema storm in de negentiende-eeuwse schilderkunst tentoon te stellen. Niet alleen omdat het sleutelwerk van Mesdags Na de storm van 1894 zich in de collectie bevindt, maar ook omdat Mesdag het oude Scheveningen van vóór deze desastreuze storm op indrukwekkende wijze in het Panorama heeft afgebeeld. De storm van 1894 raakte Mesdag persoonlijk; hij besefte dat zijn geliefde Scheveningen nooit meer hetzelfde zou zijn. Zijn schilderijen van de storm staan symbool voor deze verandering.

De tentoonstelling ‘STORM’ is te zien van 18 november 2018 tot en met 3 maart 2019.