Fietsenstalling Den Haag CS opnieuw vertraagd

mainImage
Fietsenstalling Den Haag CS opnieuw vertraagd

De oplevering van de op één na grootste fietsenstalling van Nederland, die aan het Koningin Julianaplein bij het Centraal Station in Den Haag, is opnieuw vertraagd. Dat heeft wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) gemeld aan de gemeenteraad. Op het Koningin Julianaplein komt een fietsenstalling voor 8500 fietsen, na Utrecht wordt dit de grootste fietsenstalling van het land. In september dit jaar zou de stalling gedeeltelijk open gaan en in december zou de hele fietsenstalling in gebruik worden genomen. Maar dit wordt niet gehaald. Van Asten heeft daarom besloten dat de fietsflat aan de Rijnstraat open blijft totdat de fietsenstalling aan het Koningin Julianaplein in gebruik wordt genomen. Ook laat hij inventariseren wat de mogelijke alternatieven zijn om het fietsparkeren bij en in de directe omgeving van het Koningin Julianaplein zo goed mogelijk te faciliteren.

De belangrijkste oorzaak van de vertraging houdt verband met de bouwveiligheid. Omdat er op de fietsenstalling twee woontorens van elk 90 meter hoog worden gebouwd, moeten er veiligheidsmaatregelen worden genomen om na oplevering de fietsenstalling veilig open te kunnen stellen. De maatregelen die eerder bedacht waren om de veiligheid te garanderen, blijken bij verdere uitwerking niet haalbaar. Er is daar op dit moment nog geen oplossing voor gevonden. Ook zijn er problemen bij het realiseren van de ondergrondse verbinding tussen de fietsenstalling en de stationshal. Deze blijkt complexer te zijn dan werd vermoed en daardoor ook veel duurder uit te vallen. Verder blijken de vertragingen als gevolg van de in september 2017 door de aannemer gemelde wijzigingen veel groter dan toen werd verwacht.

Wethouder Van Asten heeft daarom besloten tot een onderzoek. "Het is uitermate teleurstellend dat er nu opnieuw een vertraging optreedt. Ik vind het belangrijk om helder te krijgen wat de oorzaak is en hoe we de verdere realisatie en desnoods gedeeltelijke openstelling van de fietsenstalling zo goed mogelijk laten verlopen," aldus Van Asten. Het onderzoek gaat zich richten op de bouwtechnische aspecten, maar op ook op het contractmanagement en de relatie met de aannemer. De uitkomsten worden uiterlijk begin van het vierde kwartaal verwacht.

(impressie van de nieuwe mega-stalling bij Den Haag CS)


| Foto: Digitaal Dagblad