Speciale 'opfriscursus' voor oudere Haagse fietser

mainImage
Speciale 'opfriscursus' voor oudere Haagse fietser

Circa 30 Hagenaars van 65 jaar en ouder uit de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Leyenburg hebben deelgenomen aan een speciale informatie- en trainingsdag over fietsen en e-bikes. Robert van Asten, wethouder mobiliteit, gaf het startsein voor de dag, die geheel in het teken stond van het veilig deelnemen aan het stadsverkeer.

Er zijn in Den Haag steeds meer ouderen die tot op hoge leeftijd in het verkeer actief zijn, mede dankzij elektrische fietsen, of driewielfietsen. Helaas heeft dit ook een keerzijde. In april meldde de Fietsersbond dat met name oudere fietsers in 2017 slachtoffer zijn geworden van een ongeluk. “Het is belangrijk voor alle verkeersdeelnemers om te blijven oefenen en bij te leren. Niet alleen verkeerseducatie is van belang, ook trainingen voor ouderen met functiestoornissen die de rijgeschiktheid bedreigen. De Hagenaar wordt steeds ouder en de wegen worden drukker. Wij willen verkeersongelukken voorkomen en met dit soort cursussen het verkeer in Den Haag veiliger maken,” aldus Van Asten.

De informatiedag - een van de projecten uit het Haagse uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid - was opgezet door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, fietsenmakers en ritadviseurs. Niet alleen verkeersregels werden behandeld, ook kwam de praktijk aan bod. Zo legden de deelnemers een parcours af om hun fietsvaardigheden te verbeteren en konden zij een proefrit maken op een e-bike. “De e-bike is heel zwaar en het is lastig hiermee kleine bochten te nemen. Het is heel anders dan op een gewone fiets. Ik ben blij dat ik deze cursus heb gedaan,” zei mevrouw Passet-de Bakker, een van de deelnemers.

(foto: gemeente Den Haag)


| Foto: Digitaal Dagblad