Vanavond om precies 17.45 uur trekt een stoet jeugdige supporters van de deftige vereniging Quick te voet naar die andere deftige vereniging HBS in de Bosjes van Pex. Daar begint om 18.30 uur niet zomaar een voetbalwedstrijd, maar de moeder van alle Haagse stadsderby’s.

Iedereen wordt verzocht lopend naar de wedstrijd te komen. Parkeren is lastig en zelfs voor fietsen is er waarschijnlijk te weinig plek. Dweilorkest, zanger, speciale hospitality-tent, foodtrucks: het is er vanavond allemaal.

Den Haag kijkt dan ook al maanden uit naar het eerste treffen in competitieverband sinds 2003 tussen beide ‘clubs van de traditie’. Het wordt vanavond de 62e keer dat HBS en Quick elkaar voor de competitie ontmoeten. HBS won 27 keer, Quick 18 keer, en 16 keer werd het een gelijkspel. De Kraaien van sportpark Craeyenhout tegen de Haantjes van sportpark Nieuw-Hanenburg, en beide uit de tegenover gelegen Vogelwijk: veel spelers kennen elkaar van studie of werk, en uiteraard van het dit jaar jubilerende Westwood, met 50 jaar de oudste discotheek van Nederland.

De wedstrijd staat vanavond vooral ook in het teken van Marco Böcker. Hij speelde 134 wedstrijden voor HBS en 140 keer voor Quick. In het jaar van de laatste competitie-derby (2003) overleed hij op 31-jarige leeftijd aan leukemie. Vanavond wordt het startschot gegeven voor de voortaan jaarlijks terugkerende wedstrijd om de Marco Böcker Bokaal, waarbij geld zal worden ingezameld voor KWF Kankerbestrijding.

(foto Marco Böcker met dank aan HBS en Quick)

Print Friendly, PDF & Email