In zijn eigen stad Rotterdam ziet burgemeester Ahmed Aboutaleb een ‘ongelijke strijd’ tussen moslims en niet-moslims, zei hij op Eerste Kerstdag op NPO Radio 1 tegen Tijs van den Brink. “Meneer Nourdin El Ouali van de door de islam geïnspireerde partij Nida, heeft wel enig weerwoord. Maar verder is er niet zoveel meer,” zo vatte Radio 1 zijn woorden samen. Aboutaleb sprak die uit in een interview met de christelijk-orthodoxe journalist Van den Brink in diens programma Dit is de Dag. “Dat komt doordat een islamitische elite ontbreekt in Nederland. Ik ben wel jaloers op de VS waar ze een andere migratiegeschiedenis hebben. Daar zijn ook veel hoogopgeleide moslims.”

Aboutaleb, die vanuit zijn geloof niet veel heeft met Kerstmis maar wel met de geboorte van Jezus, heeft wel begrip voor de kritiek op zijn religie. “Ik verwijt niemand dat islam een thema is met ongelooflijk veel kritiek. Ik snap veel ook wel. Maar wat ik graag zou willen, is dat je het debat over ingewikkelde vraagstukken voert op het moment dat het ook kan. Alles is nu zo gespannen. Het maatschappelijk klimaat is nu buitengewoon negatief. Je brengt daardoor geen verandering.”

Verwijzend naar het hoofddoekjesprobleem bij de politie: “Maar dat ontlast meerderheden mijns inziens er niet van om minderheden ook iets te willen gunnen. Het is geen plicht, maar een eer. Het moet een eer zijn, en ik herhaal dit, het moet een eer zijn voor meerderheden om minderheden iets te gunnen. Zonder dat ervoor gevochten moet worden.”

De burgemeester wekte ronduit beroering met zijn uitspraak dat “iedere moslim een beetje salafist is.” Daarover is met name op sociale media inmiddels een storm van kritiek losgebarsten; reacties volgen vandaag.

(bron: NPO Radio 1)

Print Friendly, PDF & Email