Als een hoogbejaarde filatelist die met een troebel vergrootglas moegestreden naar de verfomfaaide kartelrandjes van zijn laatste postzegel tuurde – zo liep ook het aloude Nederlandsche Postmuseum uit 1929 aan de Zeestraat in Den Haag op zijn laatste benen, een paar moderniseringen in het vorige millennium ten spijt. Vraag was alleen nog wie de beademingsmachine uit zou zetten. Maar zie daar: er blijkt dus toch leven na de dood. Vanaf vrijdag kan iedereen dat zelf ervaren.

Die dag opent het nieuwe Museum voor Communicatie (COMM). En deze keer is het niet simpel afgestoft en opgepoetst. Het is van de grond af aan compleet nieuw opgebouwd: anders, spannender, boeiender, spraakmakender. Alleen het pand zelf aan de Zeestraat 82 – daterend van 1871 en ooit het bezit geweest van Koning Willem II – is blijven staan.

En, eerlijk is eerlijk, ook de missie is één op één overgenomen uit de statuten van 1929: “Het museum wil een levendig platform bieden waar heden, verleden en toekomst van communicatie door een breed publiek kan worden ervaren en geïnterpreteerd.” Alleen is ook die missie hagelwit gewassen en gestreken uit de tijdmachine tevoorschijn gekomen. “Anno nu zouden we ook kunnen zeggen: COMM laat je zien dat communicatie altijd en overal is. Wij houden je een spiegel voor en laten je ervaren hoe communicatie een aanzienlijk onderdeel is van wie je bent en hoe je wordt gezien. We maken van communicatie een verrassende belevenis, waarover je kunt nadenken en doorpraten. Als je COMM uitloopt, weet je beter hoe jij met de wereld communiceert en de wereld met jou. Je zult voortaan net iets anders naar jezelf en de wereld kijken.”

Hoe ervaar je communicatie zelf? Welke vaardigheden heb je nodig om in deze communicatiemaatschappij goed te functioneren? En hoe ziet communicatie er uit in de context van verleden, heden en toekomst?

Dat zijn de drie kernvragen waarop COMM met zijn nieuwe concept antwoord wil geven. Wie zelf wil ervaren welke impact communicatie op zijn leven heeft, kan vanaf aanstaande vrijdag (3 november) terecht. Dan opent het totaal vernieuwde museum na ruim zes maanden van transformatie zijn deuren voor het publiek.

Over de transformatie heeft COMM een leuke serie video’s op YouTube gezet. Hier zie je de meest recente aflevering.

 

Print Friendly, PDF & Email