Unicef reikt elk jaar, in samenwerking met de Efteling, de Paul van Vliet Award uit aan een organisatie die zich inzet voor kinderen in Nederland. De Haagse stichting Lotje greep een maand geleden bij de uitreiking voor dit jaar net naast de award, maar kreeg op de vraag of zij een keer met een bus vol Haagse kinderen terug mocht komen een volmondig ‘ja’ te horen van de directie van het bekende pretpark in Kaatsheuvel. Morgen (dinsdag 8 mei) is het zo ver: om 8.45 uur zwaaien wethouder Saskia Bruines en Else Kodde, voorzitter van stichting Lotje, de bus vol Haagse kinderen uit. De bus vertrekt vanaf de Kalvermarkt naast het stadhuis.

Lotje ondersteunt kleinschalige initiatieven en projecten voor hulp aan kinderen (tot en met 18 jaar) in Den Haag, die zich om welke reden dan ook in een schrijnende thuissituatie bevinden. Soms gaat het om opvrolijken, zoals nu met het busreisje naar de Efteling; soms om materiële hulp. Zo is Lotje bekend geworden met de ‘Kast van Lotje’, de herkenbare paarse kledingkast die inmiddels op 15 plekken in de stad staat en die regelmatig wordt gevuld door mensen die spullen (kinderkleding vanaf maat 80, schoenen, boekjes en klein speelgoed) over hebben. Mensen die er spullen uit nodig hebben voor hun kinderen, kunnen deze meenemen.

“Onze vrijwilligers vormen samen de sleutel tot onze effectieve hulp,” zegt Annetje Sminia van Lotje. De eerste Kast van Lotje werd drie jaar geleden geplaatst in de Schilderswijk. De vijftiende kast is eind maart geopend in het Regentessekwartier. En er komen er nog meer te staan; daarvoor werkt Lotje samen met Haagse welzijnsorganisaties.

(foto: Stichting Lotje)

Print Friendly, PDF & Email