Zeehonden moeten in principe niet meer worden opgevangen, behalve als ze gewond zijn door menselijk handelen. Voortaan zou 'handen af' moeten gelden voor zieke of gestrande dieren. Ook moet de opvang professioneler. Dat meldt minister Carola Schouten (Natuur) aan de Tweede Kamer. Ze kan zich vinden in de adviezen van een commissie die onderzoek deed naar de zeehondenopvang. Schouten benadrukt dat het goed gaat met de zeehond. Er is een gezonde populatie van ongeveer 14.000 dieren in de Nederlandse wateren. De huidige zeehondenopvangcentra en vrijwilligers hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maar nu de populatie weer gezond en daardoor gegroeid is, ontstaat een nieuwe situatie, aldus Schouten. "Dit vraagt om een andere manier van opvang.''

Ze wil nu samen met provincies en opvanglocaties binnen een half jaar een zeehondenakkoord sluiten. Hierin komen de spelregels wanneer een zeehond wordt opgevangen. Het Zeehondencentrum Pieterburen is blij dat de minister zich heeft uitgesproken over de adviezen van de commissie. "Het had wat ons betreft sneller gemogen, maar we kunnen nu echt gaan werken aan een modern wetenschappelijk gefundeerd opvangbeleid. Dat de minister zich kan vinden in de adviezen, is voor ons een steun in de rug," zegt directeur Niek Kuizenga.

Kuizenga beseft dat de opvang van zeehonden een lastig onderwerp is. "Er is een hoop gedoe over geweest. Nederland is het niet gewend dat we het anders gaan doen. We zullen daarin een belangrijke educatieve rol gaan spelen. Het moet duidelijk zijn dat we geen zeehonden aan hun lot overlaten. We moeten naar een professionele organisatie langs de kust om de dieren op de juiste manier te helpen.'' Ook het Texelse Ecomare vindt het goed dat er een zeehondenakkoord komt. "Wij werken graag mee aan de uitwerking daarvan," zegt woordvoerster Marion Barth. Ze benadrukt overigens dat Ecomare al lang een terughoudend opvangbeleid voert.

(foto en bron: ANP)