In een stad waar het openbaar vervoer op oudejaarsdag al om half negen ‘s avonds gaat slapen, komen visionaire bouwwerken uiteraard nooit zonder slag of stoot tot stand. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de nieuwe poptempel van Den Haag, ofwel het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) dat momenteel in de binnenstad wordt gebouwd.

Die bouw werd recent even stil gelegd door de bouwcombinatie Cadanz wegens een verschil van inzicht met de gemeente. Gisteravond werd er op het stadhuis – dat zelf voor zijn voltooiing ooit ook een hoofdpijndossier was – een spoedvergadering over gehouden. Daarin meldde verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller wat iedereen al voelde aankomen: we zijn eruit met de bouwer, de bouw gaat door.

Kortom, de valse noot is alweer voorbij, het orkest kan verder: de nieuwe poptempel komt aan het Spuiplein, waar eerst de gebouwen van het Lucent Dans Theater, dr. Anton Philipszaal en het Ministerie van Justitie hebben gestaan. De bouw van het OCC begon enkele maanden geleden. In juni 2020 moet het OCC klaar zijn. Het biedt dan niet alleen popmuziek een nieuw podium. Ook het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, de stichting Dans- en Muziekcentrum (momenteel gevestigd in het tijdelijke Zuiderstrandtheater) en het Koninklijk Conservatorium krijgen een plek in het nieuwe cultuurpaleis van Den Haag.

In het nieuwe gebouw komen de concert- en danszalen naast elkaar te liggen. Het wordt 38 meter hoog (het naastgelegen stadhuis is 50 meter hoog) en krijgt zonnepanelen op het dak. Het OCC is onderdeel van de ontwikkeling van het Spuikwartier. Dat is het gebied tussen het Spui, Turfmarkt, verlengde Nieuwe Haven en de Schedeldoekshaven.

Print Friendly, PDF & Email