Vuilniszakken van de straat. Dat wil de gemeente in heel Den Haag. Daarom is in 2009 gestart met het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers. Inmiddels staan er in de stad meer dan 5500. Een nieuwe sticker op de klep van deze containers vertelt in twee plaatjes waarvoor de container wel en niet is bedoeld. De nieuwe sticker moet helpen voorkomen dat afval bij of naast de container wordt gezet.

Wethouder Boudewijn Revis: “Het is goed om te merken dat Den Haag de laatste jaren steeds schoner is geworden dankzij de inzet van de ondergrondse restafvalcontainer. Zo’n eenduidige sticker op de container helpt daarbij. Zo houden we met een gezamenlijke inspanning de straten en pleinen schoon. Daar heeft iedereen plezier van.”

Met de ondergrondse restafvalcontainer krijgen meeuwen en andere dieren niet meer de kans om vuilniszakken open te trekken en een bende van de straat te maken. Uit onderzoek blijkt dat bewoners van wijken met ondergrondse restafvalcontainers hun omgeving schoner vinden dan voordat de containers er stonden. Wat wel ergernis oplevert, is dat er te vaak rotzooi naast de containers wordt gezet. De gemeente doet er veel aan om dat tegen te gaan, en de nieuwe sticker moet daarbij helpen.

Medewerkers van de handhavingsorganisaties kunnen volgens de gemeente daadwerkelijk onderzoek doen om ‘afzenders’ te achterhalen van zogeheten ‘bijplaatsingen’: mensen die hun afval nog steeds naast de container zetten. Zij riskeren een boete van 140 euro per overtreding. Alle 5500 containers hebben inmiddels een nieuwe sticker gekregen.

Print Friendly, PDF & Email