Terwijl de lokale politiek binnen nog steeds kissebist over de subsidie van 100.000 euro, is de jeugd buiten alvast maar met de toekomst begonnen: gisteren werd op het Malieveld de tweede editie van het Generation Discover festival officieel geopend. Tijdens dit vijfdaagse evenement laten Shell en partners jongeren spelenderwijs kennismaken met wetenschap en technologie.

President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland en wethouder kenniseconomie, internationaal, jeugd en onderwijs Saskia Bruines van Den Haag openden het festival met een zelfgemaakte soundtrack. Onder leiding van beatboxer Abdelhadi Baaddi (DJ Abdel) vormde een verzameling soundbites van de aanwezigen een unieke track. Het interactieve festival is nog tot en met zondag 8 oktober gratis te bezoeken. Er worden meer dan 30.000 geïnteresseerden verwacht.

“Het is fantastisch om dit festival voor het tweede jaar op rij samen met onze partners te organiseren en te zien hoe deze veelbelovende generatie jongeren vol overgave aan de slag gaat met wetenschap en technologie,” zei Marjan van Loon. “Generation Discover is voor ontdekkers die de toekomst maken. Zij zijn die ontdekkers en we zullen hun denkkracht allemaal hard nodig hebben. Op deze manier kunnen wij bijdragen aan de ontwikkeling van hun talent.”

En wethouder Bruines: “Het is van groot belang dat bedrijven en andere partners de krachten bundelen om techniek en innovatie onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Dat gebeurt op het Generation Discover festival, waar vorig jaar en ook dit jaar veel belangstelling voor is. Techniek-onderwijs is essentieel voor de toekomst.”

De denkkracht van basisschoolleerlingen werd al eerder gestimuleerd met de Generation Discover Bright Ideas Challenge, waarbij de kinderen werden uitgedaagd om oplossingen op het gebied van energie, water en voedsel te bedenken. De prijsuitreiking vond gisteren aansluitend op de officiële opening plaats, onder leiding van de jury bestaande uit: Nobelprijswinnaar en energie-expert prof. Ben Feringa, waterexpert Néné Barry, voedselexpert Atze Jan van der Goot, YouTube-sensatie Dylan Haegens, en acteur en presentator Buddy Vedder.

In de categorie energie won de Liduina Basisschool uit de Amalia van Solmsstraat in Den Haag met haar idee ‘Flying Dutch Man’. Zij bedachten een betaalbaar en schaalbaar idee om energie op te wekken met afvoerwater, door kleine propellers te plaatsen in de sanitaire voorzieningen van huishoudens. Dit idee werd ook beloond met de publieksprijs van het festival.

De komende dagen kunnen leerlingen, leraren, (groot)ouders en andere geïnteresseerden in verschillende futuristische Domes op ontdekkingreis in de wereld van morgen. Ze kunnen onder meer energie opwekken door te dansen op een kinetische dansvloer, bouwen aan de stad van de toekomst, een cybercrime oplossen en racen met een zoutwaterauto. Gratis festivalkaarten zijn verkrijgbaar via deze website.

Blije, nieuwsgierige, soms gespannen gezichten tijdens Generation Discover op het Malieveld. Op de foto hieronder Nobelprijs-winnaar Ben Feringa even voordat hij de publieksprijs aan de Haagse basisschool Liduina uitreikt. (foto’s: Jiri Buller/AP voor Shell)

 

Print Friendly, PDF & Email