Het monumentale gebouw aan het Noordeinde 33 in Den Haag wordt omgebouwd naar een vijf-sterrenhotel. Hier komt de eerste vestiging van Hotel Indigo, een relatief jonge keten van luxe boetiekhotels, die onderdeel is van de bekende multinationale groep InterContinental.

Daarmee komt het hotel in een koninklijke omgeving te staan. Recht tegenover het hotel bevindt zich de voormalige woning van koning Willem-Alexander, die het van 1995 tot en met 2003 bewoonde en sinds 2002 samen met zijn vrouw. Op dit moment is daar het secretariaat van prinses Beatrix gevestigd. En vrijwel daarnaast ligt Paleis Noordeinde.

Hotel Indigo komt in een historisch pand met veel karakteristieke elementen en ambachtelijke details. In opdracht van Borealis Hotel Group gaat Mulderblauw Architecten uit Zoeterwoude het transformeren. Noordeinde 33 dateert van 1884 en heeft een rijke geschiedenis als agentschap van De Nederlandsche Bank, waarvan veel originele elementen nog aanwezig zijn. Een hoofdkluis met een verdiepingshoge ronde kluisdeur, kluizen, glas-in-lood ramen, natuurstenen tegels, plinten en vensterbanken zijn originele onderdelen waarmee in het ontwerp rekening is gehouden.

Hotel Indigo geldt als het lifestyle-merk van InterContinental en kenmerkend voor de formule, aldus Mulderblauw Architecten, is het creëren van een bijzondere ervaring waar storytelling, lokale invloeden, een ‘destination’ bar en ‘destination’ restaurant essentieel zijn. “Een tot de verbeelding sprekend verhaal is dat de Nederlandse goudvoorraad in de hoofdkluis van deze bank heeft gelegen.”

Het huidige gebouw bestaat uit drie delen, die middels het optrekken van een nieuwe, art deco gevel tussen 1925 en 1927 tot één geheel zijn gesmeed. De gevels aan de Heulstraat, Noordeinde en Paleisstraat zijn beschermd stadsgezicht. Desalniettemin heeft Mulderblauw toestemming gekregen om aan de zijde van het Noordeinde een nieuwe historiserende entreedeur te maken. Aan de achterzijde van het gebouw is een opbouw van twee verdiepingen. Deze nieuwe toevoeging is opgebouwd uit een bronskleurige vliesgevel die in materiaal aansluit op de bestaande, bronzen kozijnen. Dankzij de uitzonderlijk hoge verdiepingshoogten op de begane grond was het mogelijk om entresol kamers op te nemen in het ontwerp. Deze kamers hebben een tussenverdieping, waar het slaapgedeelte gaat komen en dan uitkijkt op de volledig hoge vide.

Door de karakteristieke elementen, hoogteverschillen en de algeheel bijzondere constructie, is de transformatie een complexe opgave. De oplevering staat niettemin al gepland voor december 2017. Na jaren leegstand is het pand dan eindelijk weer toegankelijk voor het publiek. Het hotel gaat 63 kamers tellen. Vink+Veenman is de aannemer.

Rechts de zijgevel van het toekomstige boetiekhotel Indigo, links de voormalige woning van koning Willem-Alexander (Noordeinde 66) en iets verderop links is Paleis Noordeinde. (foto: Google Streetview)

 

Print Friendly, PDF & Email