Den Haag krijgt eindelijk weer een groot jazz-festival: van 12 tot en met 14 oktober en onder de (voorlopige) naam Jazz at Sea. En op locaties in Scheveningen. Kurhaus, Pier, Circustheater, Holland Casino Scheveningen en Pathé Scheveningen zullen dan alle tot de festivalterreinen behoren.

Het initiatief tot dit nieuwe, grote festival vormt onderdeel van Feest aan Zee, waarmee de gemeente Den Haag in 2018 200 jaar badplaats viert.

Daarmee kan Den Haag eindelijk weer iets van zijn aloude jazz-glorie in ere herstellen. De stad verloor die, toen het dan reeds wereldvermaarde North Sea Jazz Festival in 2006 naar het Rotterdamse Ahoy’ verhuisde.

De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond in 1976 plaats in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag (huidige World Forum). In zes concertzalen traden toen voor 9000 bezoekers zo’n driehonderd musici op, onder wie jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie en Stan Getz. Het festival werd destijds georganiseerd door de bekende impresario Paul Acket. De uitgever van muziektijdschriften verkocht in 1974 zowel Muziek Expres (oplage: 375.000) als Popfoto (325.000) voor een miljoenenbedrag aan uitgeversconcern VNU. Met de opbrengst begon Acket het North Sea Jazz Festival. Hij overleed in 1992 in Scheveningen aan de gevolgen van longkanker. Acket was toen 69.

Het nieuwe Jazz at Sea van 12 tot en met 14 oktober volgend jaar zal bij menig Haagse jazzliefhebber weer al die herinneringen naar boven halen. Op bijgaande video een kort verslag uit het Polygoon-journaal over het North Sea Jazz festival van 1977.

Print Friendly, PDF & Email