“Aanbieders van deelfietsen mogen zich in Den Haag vestigen op voorwaarde dat zij zorgen voor fietsparkeervoorzieningen van waaruit de deelfietsen kunnen worden verhuurd.” Die recente bepaling van het college van de gemeente Den Haag heeft bij oBike inmiddels tot het besluit geleid om af te zien van uitbreiding naar Den Haag. Deze innovatieve deelfietsen-startup – die wel actief is in Rotterdam en Amsterdam – onderscheidt zich van andere aanbieders met een handige app, waarmee je kunt nagaan waar op dat moment de dichtstbijzijnde oBike staat; die je dan meteen kunt reserveren voor je komende rit.

oBike conformeert zich uiteraard aan gemeentelijke bepalingen. “Wanneer je je bestemming hebt bereikt, kun je de oBike parkeren op alle openbare fietsparkeerplekken, volgens de regels van de gemeente,” stelt de aanbieder. Tegelijk is oBike niet van plan voor een fietsparkeervoorziening te zorgen, een voorwaarde in Den Haag; dat is immers geen onderdeel van het concept – waar een grote spreiding over een stad dat juist wel is.

Door nadrukkelijk deze voorwaarde te stellen, wil de gemeente de overlast van onbeheerde deelfietsen op straat voorkomen. Het college gaat de algemene plaatselijke verordening (APV) hiervoor aanpassen. Deze aanpassing heeft geen gevolgen voor de bestaande deelfietssystemen zoals de OV-fiets en de Haagse Stadsfiets. Zij voldoen al aan deze voorwaarden. Wethouder Tom de Bruijn: “Het is natuurlijk heel mooi dat fietsen steeds populairder wordt en dat bedrijven hierop inspringen door deelfietsen aan te bieden. Maar tegelijkertijd zien we ook dat de ruimte om de fietsen op straat te parkeren beperkt is. We hebben in de binnenstad, in de omgeving van stations en in een aantal woonwijken al een nijpend tekort aan fietsparkeerplekken.”

oBike is actief in Amsterdam en Rotterdam. Inmiddels stelt ook Amsterdam zich op het standpunt dat de (schaarse) openbare ruimte niet mag worden gebruikt als commerciële uitgifteplek. De gemeente heeft oBike, evenals concurrent FlickBike, drie weken de tijd gegeven hun deelfietsen te verwijderen en met een oplossing te komen.

Print Friendly, PDF & Email