In een gezamenlijke actie zijn politie, brandweer, douane, HTM en enkele teams van de gemeente Den Haag met bezem en stofkam door Laak Centraal getrokken. Dit is het gebied in stadsdeel Laak tussen Hollands Spoor en Rijswijk. De gemeente houdt geregeld dit soort acties in de stad.

Signalen van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, niet houden aan de regels en mogelijke criminaliteit worden dan nagegaan. Doel is om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. Bij deze actie in Laak werden voertuigen gecontroleerd, enkele woningen en winkels bezocht en kregen huurders die te veel betalen advies.

De Haagse Pandbrigade controleerde negentien panden. Daarvan waren twee woningen bouwtechnisch niet in orde. Het team gaat bij 29 personen onderzoeken of zij daadwerkelijk op het adres staan ingeschreven bij de gemeente. Tijdens de actie bleek dat zestien personen een veel te hoge huurprijs betalen. Het gemeentelijke huurteam helpt deze mensen verder.

In twee bedrijven werden regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit overtreden. Bij twee ondernemers constateerde de brandweer een te hoge CO-waarde (koolstofmonoxide).

Politie en douane controleerden meer dan honderd voertuigen tijdens een verkeerscontrole. Zestien bestuurders kregen een boete voor onder meer het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van drugs. Daarnaast werden openstaande belastingrekeningen geconstateerd voor een bedrag van 22.620 euro. Op tien wagens werd beslag gelegd. Het gemeentelijk parkeerteam schreef daarnaast 31 bekeuringen uit.

Op de HTM-tramlijnen werden extra controles uitgevoerd. Van de 1.272 gecontroleerde passagiers kregen 25 reizigers een boete voor zwartrijden.

De brandweer en het gemeentelijke handhavingsteam controleerden de Laakse straten op bereikbaarheid en doorrijdbaarheid. Laak kent veel smalle straten. Bewoners moeten bij het parkeren voldoende ruimte overlaten voor de hulpdiensten. De brandweer constateerde in meerdere straten dat dit niet het geval was en heeft negen auto’s laten verplaatsen. Ook hebben zij folders achtergelaten om hiervoor aandacht te vragen.

Aan het eind van de avond controleerden de teams 172 boten aan de Calandkade, Verheeskade, Neherkade, Jupiterkade en Goudriaankade. Geregeld slapen er mensen op de boten. Dit is niet toegestaan. Er werden tien personen aangetroffen. Een sociaal manager van de gemeentelijke dienst SZW kijkt waar de mensen zonder verblijfplaats heen kunnen.

Volgens de gemeente werd de omvangrijke actie gewaardeerd en positief ontvangen. De bewoners van Laak Centraal doen veel voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen daarom ook steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. “De diensten zijn erg blij met deze betrokkenheid. Overlastgevers en criminelen trekken namelijk weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen,” aldus de gemeente.

Print Friendly, PDF & Email