Er zijn in Den Haag straatnamen waarvan u ongetwijfeld nog nooit heeft gehoord, tenzij u er woont. Dat geldt allicht ook voor het Van Sint Aldegondeplein. Het ligt in het Geuzenkwartier, een bijzonder leuke wijk op de grens van stad en strand, waar ze zich voortdurend afvragen: wonen we nou in Den Haag, of wonen we op Scheveningen?

Van dat plein gaan we vaker horen: nu en in de toekomst. De Haagse VVD heeft er namelijk een parkeergarage in gedachten. Ondergronds. In principe alleen voor bewoners. “Boven de grond ontstaat zo ruimte voor groen, fietsen, wandelen en spelen,” zegt Boudewijn Revis, lijsttrekker voor de Haagse VVD, die pleit voor een lokaal investeringsfonds voor infrastructurele projecten, zoals eerder vandaag door ons bericht.

Een ondergrondse parkeergarage midden in het Geuzenkwartier, aan het Van Sint Aldegondeplein, kan dat? Kwestie van ruim – en vooral ruimtelijk – denken, aldus de Haagse VVD. “Het Geuzenkwartier is een wijk waar Hagenaars en Scheveningers met veel plezier wonen; maar het is ook een van de meest versteende gebieden van de stad, waar geparkeerde auto’s te veel van de schaarse openbare ruimte innemen,” aldus Revis.

Grote en onorthodoxe maatregelen: die zijn volgens de liberalen nodig “om de leefbaarheid op een hoog niveau te houden.” En dus denkt de Haagse VVD niet alleen aan ondergrondse parkeergarages onder het Van Sint Aldegondeplein, maar ook onder Stuyvesantplein en Koningin Marialaan in Bezuidenhout, Thomsonplein of Goudenregenplein in de Bomenbuurt en bij het Gemeentemuseum en de Prins Mauritslaan in het Statenkwartier; allemaal te financieren uit dat investeringsfonds.

En Van Sint Aldegonde? Philips van Marnix (1539-1598), heer van Sint Aldegonde, was een van de belangrijkste medewerkers van Willem van Oranje. Zijn broer Jan stierf als geuzenleider bij Antwerpen.

(Van Sint Aldegondeplein; foto: Google)

Print Friendly, PDF & Email