Het SBS6-programma ‘Cold case dader gezocht’ besteedt aanstaande zondagavond (29 oktober) aandacht aan de dood van Maarten Redeker. De Hagenaar werd in 2007 dood aangetroffen in zijn appartement aan de Schoutendreef in Den Haag. Het coldcaseteam hoopt met de tv-uitzending nieuwe informatie binnen te krijgen om de zaak alsnog op te lossen.

De homoseksuele Maarten (29 jaar oud) woonde op verschillende plekken en reisde drie maanden door Australië, voordat hij in 1999/2000 neerstreek in Den Haag, waar hij enige tijd samenwoonde met een man en diep in de schulden raakte. Hij woonde de laatste periode van zijn leven alleen, maar had wel een relatie tot eind januari 2007. Nadat deze relatie was gestrand, had Maarten diverse contacten.

Uit het politieonderzoek van destijds is gebleken dat Maarten op 6 maart  2007 veelvuldig online is geweest op onder meer gaysites. Op woensdag 7 maart omstreeks 07.30 uur werd een buurvrouw wakker van gegil van een man. Een paar minuten na het gillen hoorde zij een of meerdere mensen lopen op de trap in het portiek. Zij heeft nog bij de voordeur gekeken, maar zag niets. Omdat de ouders van Maarten, met wie hij dagelijks telefonisch contact had, niks meer van hun zoon hoorden, is een kennis op hun verzoek op 16 maart naar de woning aan de Schoutendreef gegaan. Die kennis belde de politie, omdat er niet werd opengedaan. De politie trof achter de voordeur het levenloze lichaam van Maarten aan. Hij bleek meerdere steekverwondingen te hebben en tegen zijn hoofd te zijn geslagen of geschopt. Ook heeft hij met ontbloot bovenlichaam op de koude plavuizen vloer gelegen; dat, in combinatie met de verwondingen, heeft volgens de politie uiteindelijk tot zijn dood geleid.

Uit onderzoek is gebleken dat er een worsteling heeft plaatsgevonden tussen Maarten en de dader. Er is DNA aangetroffen van een (onbekend) persoon, maar die komt momenteel nog niet in de DNA-databank voor.

Door in het programma ‘Cold Case dader gezocht’ aandacht te vragen voor de zaak, hoopt het Haagse coldcaseteam op nieuwe aanknopingspunten. “Ondanks dat het tien jaar geleden is gebeurd, hopen we de familie van Maarten duidelijkheid te kunnen geven over zijn dood en wat daaraan vooraf is gegaan,” aldus Leo Simais, coördinator van het team. “Er móeten mensen zijn die meer van deze zaak weten, hopelijk zijn zij bereid die informatie alsnog met ons te delen.”

Het programma wordt zondagavond om 23.30 uur uitgezonden op SBS6. Heeft u naar aanleiding van de uitzending of op voorhand informatie over deze zaak? Neem dan contact op met het coldcaseteam van de politie Den Haag via de opsporingstiplijn 0800-6070, of anoniem op 0800-7000.

Print Friendly, PDF & Email