Nu ook artsen voor aanpakken tabaksindustrie

Nu ook artsen voor aanpakken tabaksindustrie

Steeds meer beroepsorganisaties scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Vandaag lieten huisartsen, tandartsen en sociaal geneeskundigen weten zich bij de melding aan te sluiten.

“Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte,” aldus Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, sluiten zich daarbij aan.

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Onlangs sloten onder meer kinderartsen, verslavingszorg en medische centra zich aan bij de aangifte.

De huisartsen zeggen dagelijks te maken te hebben met mensen met een rookverslaving. De klachten variëren van hoesten, tot maagklachten tot niet zwanger kunnen raken. Roken kan onder meer leiden tot een hartinfarct, darmkanker, blaaskanker en longkanker. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking rookt, wat neerkomt op gemiddeld 400 mensen per huisartsenpraktijk. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Huisartsen zeggen daarom zeer betrokken te zijn bij deze problematiek.

“Dat bleek ook uit het overgrote deel van de reacties op de peiling die het NHG vorige week hield onder de achterban over meedoen met de aangifte,” aldus het NHG. Ook tandartsen zien dagelijks de gevolgen van roken, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). “Het is slecht voor je tandvlees, maar kan ook leiden tot mond- en keelkanker.” Ook bijna 5000 sociaal geneeskundigen lieten vandaag weten de aangifte te steunen.

Het besluit of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie, wordt binnenkort genomen door het Openbaar Ministerie (OM), zegt advocaat Bénédicte Ficq. “Volgende week donderdag 22 februari horen wij om 10.00 uur wat het OM gaat doen. Erna beleggen we een persconferentie.” Een woordvoerder van het Functioneel Parket kon dit vandaag niet bevestigen. “Daarover doe ik geen uitspraken. Wel kan ik zeggen dat we in een afrondende fase zitten wat betreft het besluit.”

(foto en bron: ANP)

Print Friendly, PDF & Email

Share This