De President Kennedylaan, tussen Stadhouderslaan en de Johan de Wittlaan, is een buitengewoon voornaam stukje Den Haag. Logisch dat het er daar altijd picobello uit moet zien. Ook bomen hebben hier een streepje voor. Goede groeiplaatsen zijn belangrijk voor bomen; de wortels moeten de boom verankeren en water en voeding moeten worden opgenomen. Maar dat is niet eenvoudig in een versteende stad…

Op vernoemde plek aan de rand van het Statenkwartier hebben ze er echter iets op gevonden; daar, tussen de rijbaan en het fietspad, staat een rij iepen. Deze iepen moesten onder moeilijke omstandigheden groeien. Ze staan op een smalle strook en de ondergrond is verdicht.

Onlangs heeft de Nationale Bomenbank er zo’n 6,5 kubieke meter vaste grond per boom weggezogen en vervangen met speciale bomengrond. Deze speciale grond verhoogt het organische stofgehalte in de bodem en zorgt ervoor dat de boomwortels zich beter kunnen verspreiden.

Door deze nieuwe grondzuigtechniek is het nu mogelijk om bij bestaande bomen wortels de diepte in te krijgen en bomen meer voeding en doorwortelbare ruimte te geven, zonder wortels en kabels en leidingen te beschadigen. Met als resultaat een vermindering van wortelopdruk (en vervolgens bijvoorbeeld omhoog komende stoeptegels) en bomen die nog jarenlang hun belangrijke functie kunnen vervullen.

(foto: gemeente Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email