Het 100-jarige Steltman uit Den Haag draagt al zes generaties bij aan de juwelencollectie van het Koninklijke Huis: van verlovingsringen tot persoonlijke cadeaus en aanpassingen aan de koninklijke sieraden.

Daarnaast beheert Steltman Juwelier een eigen collectie historische sieraden, waarvan enkele ooit in koninklijke handen waren. Zoals de ring die prinses Irene ontving voor haar 21ste verjaardag van de Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie voor juweliers. Prinses Irene ontwierp de platina-ring zelf, samen met Steltman. In de ring is één van haar lievelingsstenen, een donkere robijn, verwerkt.

Samen met tal van andere prachtstukken zal deze ring te bewonderen zijn tijdens de tentoonstelling ‘Haagse Chic: Steltman’ – van 4 november tot en met 18 februari 2018 in het Haagse Gemeentemuseum.

Ook het interieur van Steltman Juwelier zelf komt aan bod. Dit was door de jaren heen een spiegel van de tijd, waarbij door Steltman altijd veel zorg en aandacht aan de vormgeving ervan is besteed. Een van de vroegste interieurs bevatte moderne ontwerpen van Hildo Krop, waaronder rijk gedecoreerde coromandelhouten panelen met ajour-gewerkte voorstellingen en vitrinekasten in moderne stijl.

Een later interieur uit de jaren 60 werd ontworpen door Gerrit Rietveld. Hierin prijkte de bekende ‘Steltman-stoel’, nu in de collectie van het Gemeentemuseum, in een zee aan ruimte en licht.

Steltman: twee ontwerptekeningen van jade hangers, circa 1930.

 

 

Print Friendly, PDF & Email