Een 47-jarige Syriëganger uit Den Haag die zich schuldig zou hebben gemaakt aan terroristische misdrijven, is volgens de officier van justitie dusdanig ziekelijk gestoord, dat hij langdurig zou moeten worden behandeld; liefst op een forensisch-psychiatrische afdeling en inclusief de verplichting om voorgeschreven medicijnen in te nemen. Tegen de Hagenaar werd vandaag bij de rechtbank Rotterdam door het OM daarom niet alleen een gevangenisstraf van twee jaar geëist, maar ook tbs.

De man had zich in 2016 aangesloten bij een kleinere, met Al Qaida verbonden terroristische strijdgroep in Syrië. Hij haalde vorig jaar zijn woning leeg, zegde zijn abonnementen op, maakte een testament en kocht een vliegticket voor een enkele reis naar Turkije. Zijn vrienden en familie, die zich al jaren zorgen maakten, leidde hij om de tuin met een verhaal over een vertrek naar Groot-Brittannië. Hij had psychische problemen, was manisch-depressief en had zich bekeerd tot de islam.

Begin september 2016 kwam hij aan in Turkije en stak hij de grens met Syrië over. Een paar maanden later meldde hij zich bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Hij was zijn paspoort kwijt en gaf te kennen dat hij graag terug wilde naar Nederland. De Turkse autoriteiten hielden de man aan en droegen hem over aan de Nederlandse marechaussee, die hem begeleidde op zijn terugvlucht naar Nederland. Daar werd hij na aankomst op Schiphol aangehouden.

Tegen de politie vertelde de 47-jarige Hagenaar dat hij drie weken in een trainingskamp was geweest en had geoefend met een Kalasjnikov. Hij had zich aangesloten bij de Turkistan Islamic Party, die overwegend bestaat uit jihadistische Oeigoeren uit China. In een kazerne zou de verdachte opruim- en schoonmaakwerk hebben gedaan en wacht hebben gelopen. Hij zou daar ziek zijn geworden en toen zijn teruggekeerd naar Turkije.

Print Friendly, PDF & Email