Precies 150 jaar na de première van 1868 in Parijs is Hamlet, de opera, weer te zien in Nederland. Opera2Day presenteert het meesterwerk op donderdag 18 januari om 19.30 uur in ‘eigen huis’, de Koninklijke Schouwburg aan het Voorhout. Daar is een dag eerder tevens de voorpremière. Voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg zijn er ook op 30 en 31 januari en op 10 en 11 april. De opera is in totaal maar liefst 25 keer te zien, in verschillende theaters in Nederland en België.

Hamlet was zo langzamerhand een zeldzaamheid geworden in de lage landen. Tot 1919 is de opera 153 keer uitgevoerd in de Koninklijke Schouwburg, dat toen voornamelijk als een operahuis werd gebruikt. Daarna is de opera in Nederland nog maar twee keer uitgevoerd. Het gaat bij deze nieuwe productie om een ‘grand opéra’ van Ambroise Thomas (1811-1896), die door Opera2Day een psychologische thriller zonder weerga wordt genoemd. De Franse componist baseerde zijn meesterwerk op Shakespeare’s gelijknamige toneelstuk.

“Deze Hamlet heeft alles wat je van een operaversie van Shakespeare’s toneelstuk mag verwachten. Het verziekte hof van Hamlets oom, koning Claudius van Denemarken, verschijnt in alle decadentie op het toneel. De toeschouwers kunnen meeleven met de innerlijke strijd van Hamlet, een van de mooiste bariton-rollen uit het operarepertoire. De geestverschijning van Hamlets gestorven vader is omgeven met mysterie. Voor Ophélie, die aan waanzin ten prooi valt, componeerde Ambroise Thomas zeldzaam ontroerende muziek,” aldus Opera2Day, dat het stuk in een iets compactere versie presenteert en voor de muziek samenwerkt met een ander Haags gezelschap, het New European Ensemble.

(foto: Henk Bleeker)

Print Friendly, PDF & Email