Den Haag begint met het opruimen van weesfietsen: fietsen die al langere tijd niet worden gebruikt en daardoor toch al nodeloos schaarse parkeerplek in de openbare ruimte innemen. De gemeente heeft het als eerste voorzien op de wijk Duinoord, in een gebied dat wordt omsloten door Laan van Meerdervoort, Conradkade en Groot Hertoginnelaan.

Om de overlast van weesfietsen tegen te gaan, heeft de gemeente de weesfietsenregeling in het leven geroepen. Nog niet in alle wijken en buurten geldt deze regeling. Buurten en wijken worden gekozen op basis van meldingen van bewoners over overlast van weesfietsen, de wijkprogramma’s van de stadsdelen en de leefbaarheidsscan.

In Duinoord zullen rondom het geselecteerde gebied eerst borden worden geplaatst, die de handhavingsregeling aangeven. De handhavers beginnen met het opruimen van fietswrakken. Dit zijn fietsen die er verwaarloosd uitzien. Deze fietsen zijn bijvoorbeeld roestig, vies, hebben zachte banden en zijn niet meer geschikt om op te fietsen. Fietswrakken krijgen een label en worden na drie dagen weggehaald.

Vanaf 30 oktober is er in Duinoord handhaving op weesfietsen. Vanaf die datum mogen fietsen in het aangegeven gebied niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan. Anders worden ze gefotografeerd en krijgen een waarschuwingslabel. Als de fiets er na 28 dagen nog steeds staat, wordt de fiets verwijderd en naar Fietsdepot Haaglanden gebracht. Fietsen die in die 28 dagen wel gebruikt worden, blijven gewoon staan. Na de opruimactie blijft de 28-dagenregeling gelden en blijft de wijk een aangewezen gebied waar extra aandacht is voor weesfietsen.

Verwijderde fietsen worden bewaard in het Fietsdepot Haaglanden. Op vertoon van het aankoopbewijs van de fiets, verzekeringsdocument of een passende fietssleutel, kan binnen vier weken de fiets worden afgehaald bij het depot aan de Junostraat 24. De kosten hiervoor zijn € 25 per fiets. Niet opgehaalde fietsen worden verkocht of vernietigd.

Het verwijderen van fietsen is niet zo makkelijk als het lijkt. Elke fiets op straat is immers iemands eigendom. De handhavers van de gemeente moeten daarom erg zorgvuldig te werk gaan. De gemeente gaat ervan uit dat bewonersorganisaties als geen ander weten waar verwaarloosde fietsen staan. Daarom sporen de handhavers samen met de bewonersorganisatie de weesfietsen op om ze te kunnen labelen.

In Duinoord, als ook in andere delen van de stad, zijn er weinig woningen met de mogelijkheid om fietsen in een fietsenbox, schuur of andere eigen plek binnen te stallen. In veel Haagse wijken zijn echter buurtstallingen, zegt de gemeente, waar men met een eigen sleutel dag en nacht naar binnen kan (tegen een maandelijkse vergoeding). Op www.buurtstalllingdenhaag.nl zijn die te vinden. Eigenaren van een leegstaande winkel, een ongebruikte garage of een grote schuur kunnen met subsidie van de gemeente een buurtstalling beginnen.

Wat vindt u van deze weesfietsenregeling van de gemeente en de opruimactie? Laat het ons weten via Facebook of stuur een email aan redactie@dagblad070.nl

 

Print Friendly, PDF & Email