Oude Trump-vesting is nu écht weer van Den Haag

17 April 2018, 13:45 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op zo’n mooie eerste lentedag als vandaag wordt het helemaal mooi helder dat het Voorhout eindelijk zijn vrijheid terug heeft. Blakend in het zonlicht ligt het voormalige Amerikaanse ambassade-gebouw ontdaan van zijn ketenen te wachten op zijn nieuwe bestemming. De hekken zijn weggehaald, de politiepost is verdwenen, en het fietspad aan de zijkant langs het Korte Voorhout ligt nu waar het hoort: de oude Trump-vesting is nu écht weer helemaal terug in handen van de stad.

En dus wordt het langzaam maar zeker tijd dat de gemeenteraad van Den Haag gaat beslissen over de nieuwe bestemming van dit rijksmonument uit 1959, destijds ontworpen door de Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer als treffend voorbeeld van de wederopbouw-architectuur. Twee musea en een hotelketen zouden zich hier graag vestigen.

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum, heeft het idee geopperd om in het gebouw het museum van graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972) te huisvesten. Het werk van de kunstenaar, die speelde met wiskundige principes, is grotendeels eigendom van het Gemeentemuseum en inmiddels zó populair bij met name buitenlandse toeristen en dagjesmensen dat het huidige museum Escher in het Paleis aan het Lange Voorhout eigenlijk te klein is geworden. Vorig jaar trok Escher in het Paleis 150.000 bezoekers, een record. In de visie van Tempel zouden de tekeningen van Escher in het voormalige ambassade-gebouw veel beter tot hun recht komen. Bovendien zou het Gemeentemuseum het stadspaleis aan het Lange Voorhout – dat ooit aan koningin-regentes Emma toebehoorde (zij is er op 20 maart 1934 overleden) – dan kunnen gebruiken voor zijn collectie Delfts Blauw. Het stadsbestuur van Den Haag is officieus akkoord, ook al omdat het Museumkwartier van de stad daarmee een grote nieuwe impuls krijgt.

Popmuseum

Groep de Mos heeft echter een nieuw alternatief in de strijd gegooid: popmuseum RockArt. Dat is momenteel gevestigd in een te krappe behuizing in Hoek van Holland en vestigt zich het liefst in beatstad Den Haag, maar loopt bij de gemeente vooralsnog steeds tegen dichte deuren. Jelle Meinesz, raadslid voor Groep de Mos, ziet het popmuseum niet graag naar Amsterdam vertrekken (inmiddels ook een optie) en zou het naast Escher in het rijksmonument van Breuer willen onderbrengen. Wat Groep de Mos betreft laat het (nieuwe) stadsbestuur het idee van een hotel dan varen.

Verwachting is dat Richard de Mos en Rachid Guernaoui, die namens Groep de Mos de onderhandelingen doen over de nieuwe stadscoalitie, dit punt vrij eenvoudig kunnen binnenhalen.

[caption id="attachment_15308" align="alignleft" width="900"] De zijkant aan het Korte Voorhout, waar het fietspad inmiddels is verlegd achter de ingang van parkeergarage Museumkwartier. Foto boven: de ingang aan het Lange Voorhout, waar hekken en politiepost zijn verdwenen.[/caption]