ANWB-directeur Frits van Bruggen heeft samen met Henk Schravemade, directeur-bestuurder van TeamAlert, en wethouder Karsten Klein de eerste lichtsymbolen op fietspaden in Den Haag aangebracht. De symbolen hebben de vorm van pictogrammen.

Deze markeringen op de fietspaden zorgen ervoor dat meer fietsers hun licht aanzetten: van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10 fietsers, zo heeft de ANWB in eerste tests becijferd.

Den Haag is de eerste gemeente waar de pilot wordt uitgerold, later deze maand volgen Rotterdam en Utrecht.

Na het uitdelen van miljoenen fietslampjes en het controleren van duizenden fietsen door vrijwilligers, is heel Nederland inmiddels doordrongen van het feit dat fietsverlichting belangrijk is. Het is de ANWB echter gebleken dat nog steeds te vaak zonder licht wordt gefietst. Vandaar dat de organisatie nu een stap verder gaat en met de pictogrammen op de fietspaden het gedrag gaat beïnvloeden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van twee symbolen: een koplamp en een dynamo plus de tekst ‘zet je licht aan’, aangebracht achter elkaar op verschillende fietspaden. De laatste instructie ‘zet je licht aan’ is geplaatst vlakbij een stoplicht, zodat je even kunt stilstaan om het licht aan te zetten.

Wethouder Karsten Klein, ANWB-directeur Frits van Bruggen en directeur-bestuurder van Teamalert Henk Schravemade (van links naar rechts) zetten de eerste pictogrammen op het fietspad in Den Haag. (foto: ANWB/Photo Republic Marco de Swart)

 

Print Friendly, PDF & Email