Een voormalige betonfabriek van zes hectare groot in Alphen aan den Rijn was gisteren en eergisteren het decor van een grootschalige oefening van het Team Surveillancehonden en de Mobiele Eenheid van de politie-eenheid Den Haag, samen met de brandweer. De zeer realistische oefenscenario’s dienden als voorbereiding op de jaarwisseling.

“De training is nodig omdat hulpverleners het tijdens de jaarwisseling zwaar voor de kiezen kunnen krijgen,” vertelt politie-woordvoerder Esther Coster. “Voor de gemiddelde Nederlander is het een gezellig feest, voor de hulpdiensten en de politie in het bijzonder is het een enorme operatie met grote risico’s voor medewerkers en burgers. Bij de meldingen tijdens de jaarwisseling trekken politie en brandweer vaak gelijktijdig op. We moeten ons dan ook heel goed voorbereiden.”

Tegen de zeventig mannen en vrouwen speelden in Alphen de ‘belagers’. In het dagelijks leven zijn ze student aan de politieacademie, of medewerker Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Alphen. Ook maakte de ene helft van de politiehonden-geleiders het de andere helft moeilijk. Een dag later waren de rollen omgedraaid. Daarbij liepen de scenario’s volgens de politie op in ernst en gewelddadigheid.

Voor de politiehonden had de oefening tot doel dat ze wennen aan het zware vuurwerk. Hondengeleider Patrick: “Aan deze oefening deden ook jonge honden mee, die tijdens de jaarwisseling voor het eerst zullen worden ingezet. Voor hen was dit een goede training om commando’s te krijgen in een situatie met vuur en knallen. Voor hun geleiders was het uiteraard goed om te zien hoe hun hond hierop reageert.”

Helaas heeft de politie tegenwoordig ook elk jaar te maken met mensen die doelbewust vuurwerk naar hen gooien, aldus Esther Coster. “Dat tolereren we niet en we gaan daar hard tegen optreden. Daders kunnen worden vervolgd voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag. De explosieve kracht van illegaal vuurwerk is enorm. Het kan zelfs de kracht van een handgranaat hebben en het is dan ook levensgevaarlijk. Je kunt je voorstellen wat de gevolgen zijn als zoiets naast je ontploft. Wat ons betreft mag er een verbod komen op dit soort zwaar vuurwerk. Tegen vuurwerk met deze kracht kunnen we niemand beschermen, al doen we nog zo ons best.”

Hieronder treft u een korte video-impressie aan van de oefening van de Haagse politie.

Print Friendly, PDF & Email